Hakelius: En helig barnarmé drog fram på Söder

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

En helig barnarmé marscherade till Medborgarplatsen i fredags, av svenska tidningar att döma. Det verkar inte ha tänts några eldar, men förutom det är likheterna slående med Girolamo Savonarolas stora bål av fåfängligheter, som tändes en februaridag i Florens för lite drygt 500 år sedan. Böcker av Dante och Boccaccio gick åt. Antika statyer och antagligen några målningar av Botticelli. Savonarola ville ändra systemet. Det skulle till ett brott med den gamla korrupta ordningen.

Mycket av insamlingen sköttes just av Savonarolas heliga barnarmé, som gick längs gatorna, sjöng religiösa hymner och skrämde och hotade florentinare som inte fogade sig. Eller som Dagens Nyheter entusiastiskt rapporterade från barnarméns marsch på väg mot Gretas tal:

”Ursäkta, vi försöker rädda klimatet, ni står i vägen! ropade en demonstrant till ett sällskap med fotgängare på marschen mot Medborgarplatsen.”

”Media, politiker och makthavare fortsätter att låtsas om att inget är fel”, citerade samma tidning beundrande ur talet. Detta i en tidning som knappt handlat om annat än klimatet de senaste dryga året. Den andra morgontidningen i Stockholm är förresten inte så långt efter i det avseendet. Men just den här helgen fick faktiskt Svenska Dagbladet för sig att det kanske ändå är rimlig att balansera väckelsen med lite resonemang.

Om ni inte tog er tid att läsa biologen och författaren Fredrik Sjöbergs understreckare i helgen, gör det nu.

Att följa seloter och fjäska för heliga barnarméer har sällan lett till något gott i historien.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT