Välkommen till imorgon

Socialdemokraternas modus operandi är att köpa makten till priset av framtida problem. Nu är vi i framtiden.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det känns en aning löjligt att påpeka det, men Socialdemokraterna – som är det enda partiet i regeringen – har 100 platser i riksdagen. Det är 75 för få för att ha majoritet. Miljöpartiet har 16 och Vänsterpartiet har 27. Centerpartiet, som helst inte ens vill prata med Vänsterpartiet, har 31 platser och en politik som i många stycken är vänsterns raka motsats. Om man trots det adderar alla de här platserna får man 174.

Det är – bara för att vara alldeles tydlig – en plats mindre än vad som krävs för majoritet.

Jag vet att ni alla är fullt medvetna om detta, men jag känner mig ändå tvingad att påminna om det, nu när Morgan Johansson, som haft diverse ministerposter i tjugo år under tre olika statsministrar, till sist kanske är på väg att få sparken.

Många fraser har kommit till användning. ”Ovärdigt spel”, ”oansvarigt”, ”cirkus”, ”anmärkningsvärt", ”demokratiproblem” och ”internationellt åtlöje” för att nämna några. Men i grund och botten handlar det om en valrörelse i ett land där vi visserligen har parlamentarism, men där regeringen egentligen saknar stöd i riksdagen. Den sitter kvar ändå, utan att kunna regera på sin egen budget, helt enkelt därför att…

Ja, varför då? För att blockera vägen, kanske. För att ett parti stöttar en regering som det egentligen inte stöder, i syfte att ge de väljare som röstat fel en näsbränna. Eller kanske helt enkelt av ren vana. Lite som evighetsministern Morgan Johansson som bara sitter och sitter, alldeles oavsett vilka politiska helomvändningar som sker och vem som råkar vara regeringschef.

Om man blivit så van att sitta i Rosenbad kan det nog vara kinkigt att ens föreställa sig att man inte skulle göra det.

Man kan ha synpunkter på tajming och känsla för världsläget bland dem som väckt förtroendefrågan, men i grund och botten är vi där vi är därför att vi har en regering som gett sig katten på att sitta kvar till varje pris. Det har lett till en hel massa konstiga beslut och låsningar och ett helt principlöst förhandlande med allt från ekonomisk politik till säkerhetspolitik. Det har varit alldeles tydligt att maktschackrandet skulle ställa till besvär för både Socialdemokraterna och Sverige förr eller senare, men det har inte stoppat regeringen.

Det är en gammal socialdemokratisk maktprincip: gör det som krävs för att erövra makten i dag. Eventuella följdproblem hanterar vi imorgon.

Nu är det imorgon. De som hävdar att problemet är att det bedrivs valrörelse mitt i valrörelsen missar poängen. Det vore orimligt att ställa in demokratin för att släta över konsekvenserna av Socialdemokraternas maktstrategi. Och det är inte ett demokratiskt problem att riksdagen synar korten och påminner oss om det som jag påminde er om i början av den här texten.

***

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT