”Den stereotype Greta-hataren är man”

Text:

Toppbild: NTB

Toppbild: NTB

Min man är ointresserad av miljön på en nivå som verkar trotsig, vägrar åka buss trots att den går snabbare än bilen, kan bli arg om det serveras vegetarisk mat. Känns som han inte är ensam.

Anna Björklund svarar:

Trots är nog rätt ord. Trots mot auktoriteterna, mot konsensus, mot den ibland påträngande allmänna uppfattningen om vad som är rätt och gott. Precis som du säger är det är absolut inte bara din man – män åker mer bil även när det inte är nödvändigt, tar hellre inrikesflyg även när tåg är smidigt, suckar hellre i köerna än tar sig fram kollektivt.  

Du har säkert, som jag, träffat fler män än kvinnor som svär högt bara de ser Greta Thunberg på bild. Jag tror inte konflikten har med miljöpolitik i sig att göra, motviljan är för stark och automatisk för att ha hunnit förbi frontalloben. Det är ett djuriskt motstånd, de vill inte bli tillsagda, varken av någon jäntunge eller ansiktslös teknokrat med många högskolepoäng.  

Jag har själv drag av detta, trots mitt kön, och det har blivit värre med åren. Trots att jag både sopsorterar och äter både ekologiskt och växtbaserat blir jag förbannad på pekpinnarna. När jag försökt analysera min växande folkilskhet har jag lagt ihop den med växande ansvarskänsla. Det låter långsökt, men när jag allt oftare upptäcker att saker hänger på mig, blir jag också mer förbannad på de mediala baksäteschaufförerna. När jag tvingats inse att jag inte har någon annan att förlita mig på än mig själv blir de näsvisa inspelen störande på riktigt. 

Den stereotype Greta-hataren är man, i näringslivet eller skogs-, jordbruks- eller transportindustrin, branscher långt ifrån det offentliga, i den värld där man måste bära sig själv. Kanske egenföretagare, van att reda sig, äger sitt eget hus, behöver vara den som fixar. Greta-hataren må vara irrationell på den punkten, men ofta är det han som går att lita på.

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: NTB