Carl Bildt slutar aldrig intressera

Humor har en tendens att passera bäst före–datum. Men någon som aldrig tycks sluta intressera är statsmannen Carl Bildt. Han säger mer än tusen ord.

Text:

Toppbild: Hanna Franzén / TT

Toppbild: Hanna Franzén / TT

Humor har ett utgångsdatum, konstaterade vi under en middag härom kvällen. En god vän hade bilat med familjen och kommit sig för att spela upp gamla Lindeman–sketcher med Hasse & Tage. Tiden har hanterat dem ovarsamt, sa han, och ångrade att de inte fått ligga kvar ömt nedbäddade bland ungdomens rosiga minnen.  

Själv hade jag en liknande erfarenhet när en CD-box med Hassangängets samlade busringningar från nittiotalet nyligen dök upp från källarvalven. Visst fanns där några guldkorn – generellt dem man hittar online – men merparten var onjutbara. 

Det för oss på vingliga vägar fram till en annan humorikon, samtida med Hassan. Satirgruppen På Håret var – detta skrivs för läsare under 40 – en föregångare till Public Service i radioprogrammet Godmorgon världen!. Deras produktion hör nog också hemma på Historiska museet men en sak står sig: den bevingade lustigheten ”Carl Bildt säger mer än tusen ord.” 

Nu har den forne stats- och utrikesministern skrivet betydligt fler ord än så i nya tegelstenen Mina krig. Recensent är journalisten Björn Häger som bland annat skrivit en biografi om Bildt men också läroboken Intervjuteknik där det avlutande kapitlet bär den passande rubriken ”Konsten att intervjua Carl Bildt”. 

Ett skäl till att det gamla skämtet om den forne statsmannen fortfarande håller är, tror jag, att han aldrig upphör att vara intressant. Bland avdankade svenska politiker finns det bara två andra som kan mäta sig som klickmagneter på nyhetssajterna. De är, såklart, Göran Persson och Anders Borg. Ingen tycks längre intresserad av vad Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven har att säga. Än mindre Mona Sahlin, Göran Hägglund eller Bengt Westerberg (som På Håret döpte till Vet Bästerberg). 

Hur det blir med Magdalena Andersson på den punkten går inte att säga än på länge. Hon måste ju sluta först. Däremot kan konstateras att hon knappt sagt tusen ord offentligt sedan utflytten från Sagerska palatset. I en krönika skriven av Johan Hakelius förklarar vi varför och hur man tänker inom socialdemokratin efter valförlusten för att vinna tillbaka Rosenbad 2026 – eller tidigare. 

Text:

Toppbild: Hanna Franzén / TT