En riktigt dyr gåva

Den näst dyraste boken hittills såldes i helgen för ynka 38,1 miljoner dollar.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Världshistoriens näst dyraste bok såldes på auktionshuset Sotheby’s i London härom dagen. Det handlar om det äldsta kända exemplaret av den hebreiska bibeln – förmodligen från tidigt 900-tal. Köpare var en vänförening till Det judiska folkets museum i Tel Aviv, som ger dyrgripen till museet i gåva. En hebreisk bibel består av tre delar; torah, niviim och kiviim med totalt 24 böcker och överensstämmer i stora stycken med Gamla testamentet i den kristna bibeln.

Det aktuella exemplaret bär det fantasieggande namnet Codex Sassoon efter en tidigare ägare. Förutom den rekordhöga åldern anses boken märkvärdig då den är i ovanligt gott skick och endast tolv blad saknas. Däremot uppges den vara slarvigt nedtecknad med utelämnande bokstäver och interpunktion som saknas.

David Sassoon var en hängiven samlare av gamla judiska manuskript runt förra sekelskiftet. Han tillhörde den berömda släkten, också känd som ”Österns Rothschilds”, som under hela 1800-talet byggde upp en enorm förmögenhet på handel mellan Kina, Indien och Europa, med opium som viktig komponent.

Efter Sassoons död splittrades hans boksamling. Säljare vid den nu aktuella auktionen var en schweizisk bankir och samlare, Jacqui Safra. Han köpte bibeln för 3,2 miljoner dollar 1989. Och prislappen nu då? Jaså, ni undrar det också… 38,1 miljoner dollar, motsvarande 400 miljoner svenska kronor. Men det är alltså bara den näst dyraste boken hittills. Ett exemplar av USA:s konstitution som köptes för två år sedan av it-jätten Microsofts grundare Bill Gates klubbades för 43 miljoner dollar.

***

Text:

Toppbild: AP