Världsrekord i undervattensläge

Professor Joseph Dituri spenderar sina dagar på ett minst sagt annorlunda sätt.

Text:

Toppbild: @drdeepsea / Unsplash

Toppbild: @drdeepsea / Unsplash

Joseph Dituri slog nytt världsrekord i helgen i en lite udda gren. Han är professor i biomedicin och i söndags hade han tillbringat 74 dagar i en undervattenskapsel på botten av en nio meter djup lagun i Key Largo i Florida. Det är längre tid än någon annan har varit i undervattensläge utan tryckutjämning, som exempelvis de flesta ubåtar är utrustade med. 

Men Dituri kommer inte upp till ytan än på ett tag. Hans plan är att vara stanna på botten fram till den 9 juni då han bott i kapseln i hundra dagar. Rekorddagen följde schemat från alla andra dagar under vattnet och inleddes med ägg och lax tillagat i mikrovågsugn, följt av ett träningspass inklusive armhävningar. 

Syftet med experimentet är bland annat att kartlägga hur människokroppen klarar av att utsättas för högt tryck under lång tid. 

– Tanken är att på sikt befolka världens hav och att ta hand om dem genom att bo i dem och verkligen behandla dem väl, sa Dituri. 

Professorn, som har en tidigare karriär som sjöofficer, undervisar även från en digital studio inne i havskapseln. Hittills har han föreläst för över 2500 studenter på University of Florida där han arbetar.  

Dituri säger sig trivas utmärkt med livet på botten, förutom på en punkt. 

– Det jag saknar mest här nere är bokstavligt talat solen, berättade han för nyhetsbyrån Reuters i en intervju på rekorddagen. 

– Solen spelar en stor roll i mitt liv. Normalt går jag till gymmet vid femtiden på morgonen och sedan går jag ut och ser soluppgången. Det kan jag inte göra här nere. 

***

Text:

Toppbild: @drdeepsea / Unsplash