Män i badrum – ett återkommande tema under året

Så minns krönikören Pieter Tham sitt 2021: En man som oroar sig för hala badkar och en annan man som tronar på sin porslinsstol.

Text:

Toppbild: Magnus Hjalmarson Neideman/TT / Naina Helén Jåma/TT

Toppbild: Magnus Hjalmarson Neideman/TT / Naina Helén Jåma/TT

Dags att summera år 2021. Vad minns jag mest? Definitivt vaccinet. För första gången någonsin längtade jag efter sprutan och nålen.

Där stod vi i vårsolen, tvåhundrafemtio riskgruppare och jag, i en förväntansfull kö utanför Träffpunkten i Nyköping. Snart skulle vi träffa Johannes Döparen (i form av en stressad sjuksköterska) och nå frälsning via ett livsbejakande stick i överarmen. Nog funderade vi över om Astra Zenecas vaccin orsakade blodpropp men ändå — vår sociala frihet stod på spel. Efteråt skickade jag triumferande sms till min ovaccinerade brorsa. Typ ”Kilroy was here”. Följt av foto på vaccinationsbeviset. Vem sa att 70-plussare inte är barnsliga?

* * *

I ett inslag på TV4:as Nyhetsmorgon nyligen gjorde statsvetaren och entreprenören Barakat Ghebrehawariat en genomgång av ord som enligt honom associerar till hudfärg och bör användas med försiktighet. Till exempel ”invandrare”, som enligt statsvetaren innehåller en negativ konnotation. Han gav istället grönt ljus för begrepp som ”människor med utomnordiskt utseende”.

Förutom otympligheten undrar jag seriöst om inte benämningen är väldigt exkluderande. ”Utomnordisk”… låter som ”utomjordisk”? 

* * *

Fick du månne ett pussel i julklapp? I så fall ska du inte hänga läpp och undra vart önskelistans sportbil tog vägen. En klinisk studie av Ulm University i Tyskland visar att pussel har en positiv effekt på hjärnan. Du tränar dina kognitiva förmågor, slappnar av och skapar nya förbindelser i hjärnans olika nätverk. Forskarna hävdar att lägga pussel minskar de skadliga effekterna av dagens kroniska stress.

Personligen tycker jag snarare att pussel ökar stressfaktorn. Får mig att fundera över bitarna som fattas mig i livspusslet. Håligheter som blir bestående livet ut.

Borde jag kanske ha satsat på popmusiken — för fyrtio år sedan?

Är min pappa verkligen min riktige far?

Ännu mer stressande: kunde AKB blivit en bättre partiledaren för (M) än Ulf Kristersson, om hon bara hade fått chansen?

* * *

Kvinnors åldrande har varit på tapeten. Kulturkvinnor av alla de sorter har i välformulerade ordalag försökt reda ut sina kluvna känslor om detta med tidens tand och dess verkningar. Jag frågar mig, varför intellektualisera och komplicera? Det vore befriande om någon erkände sanningen rakt av: det är skittrist, vare sig du är kvinna eller man, att bli ful och gammal.

* * *

Vet ni vad det är för likhet mellan Joakim von Anka och Elon Musk, elbilsfantomen och raketmannen, tillika Time Magazines Person of the Year? Svar: båda kan bada i pengar. Enligt tidningen Forbes är Joakim världens rikaste person i seriernas värld. Ankans badpöl i Ankeborg innehåller enligt tidskriften hela 65 miljarder dollar i silverne mynt. Den (för Joakim) bittra sanningen är dock att visionären Elon slår honom med hästlängder.

Raketmannen äger visserligen ingen pool och lever ensam i ett kyffe på 37 kvadrat bredvid egna SpaceX fabriken i Starbase, men bankkontot fullkomligt bågnar av stålar. Elon är den första människan i världen med en privat förmögenhet på över 300 miljarder dollar. Kanske är det i ett anfall av att känna sig ”normal” som han nu har börjat twittra. Ofta vid toalettbesök.

”Jag sitter på min tron av porslin”, skrev han till sina följare för en tid sedan. Tjugo minuter senare med tillägget: ”Splish splash.”

* * *

Julen är överflödets högtid.  Frågan är dock om inte McDonalds tar priset. Hamburgerkedjan funderar över någon sorts ”luftbro” från Kanada till Japan i juldagarna. Av last innehållande pommes frites. Saken är den att de asiatiska leveranskedjorna har drabbats av en översvämning i Kanadas största hamn, Vancouver. Med följden att fraktfartygen delvis har blockerats och den eftertraktade potatisen därmed inte når fram till kunderna.

Mellan- och stora portioner av pommes har därför tillfälligt plockats bort från menyn. McDonalds erbjuder nu blott den minsta storleken till hungriga kunder.

Mitt förslag: fortsätt servera små portioner av pommes. Kundernas midjemått krymper. Miljön mår bättre utan luftbro. Välj närodlat.

Amen.

* * *

Det ringde på min mobil under hundpromenaden. Det var Tele2. Som ville övertala mig att byta abonnemang.

”Vårt erbjudande är otroligt prisvärt”, hävdade försäljaren.

— Jag är pensionär, svarade jag. Så länge mobilen funkar räcker det för mig.

En vecka senare ringde samma kille.

— Du borde verkligen byta abonnemang.

Nu blev jag kort i tonen. Efter samtalet la jag in numret i adressboken. Med namnet ”Svara inte!”.

Tio dagar senare — ny hundpromenad.

Mobilen vibrerade med okända siffror på displayen.

— Mig lurar dom inte, tänkte jag. Tryckte bort samtalet.

Sedan började det gnaga inom mig. Kunde inte låta bli att göra efterforskningar.

Ingen hade lämnat röstmeddelande. Numret fanns inte på Hitta.se. Ångest is my middlename.

Tänk om det var filmproducenten från Hollywood? Som ville köpa rättigheterna till min senaste bok. Eller Malou — som sökte mig till soffan.

Ännu värre — kan det ha varit Bibi Rödöö?

* * *

”Den orakade moderaten med den brinnande bruna blicken”, skrev en krönikör i Aftonbladet härförleden i en uppmärksammad krönika om gängkriminaliteten. Adressen var tydlig.

* * *

Text:

Toppbild: Magnus Hjalmarson Neideman/TT / Naina Helén Jåma/TT