En halkmatta till Guillou efter veckans bråk

Jan Guillou ansåg i en krönika att hala badkar är farligare än gängvåldet. Man kanske tog han sig vatten över huvudet – hade han verkligen faktakollat?

Text:

Bild: Naina Helén Jåma/TT

Så har han gjort det igen, Jan Guillou. För tiotusende gången i ordningen och för i vart fall 40:e året i rad har den självsäkre författaren skrivit en krönika som gjort hela den samlade högern i Sverige rasande. Författaren skrev sin vana trogen att alla till höger om honom har missförstått allting, den här gången med utgångspunkt i gängkriminaliteten.

”Det är förvisso bekymmersamt och än mer tragiskt. Men det är knappast något som ”lamslår allas våra liv”. Våra förluster i människoliv är årligen 200 gånger större till följd av fallolyckor i hemmet. Det krävs blott lite inlevelseförmåga för att föreställa sig all denna tragik i det tysta”, skrev Guillou och fortsatte:

”För den svenska allmänheten utgör således hala badkar en betydligt större fara än beväpnade tonårsligor ute för att skjuta varandra”.

TEXTEN FICK HELT VÄNTADE reaktioner från alla hål. Expressens rättsreporter Fredrik Sjöshult – som själv fick en känga av Guillou i texten – skrev på Twitter att Jan Guillou är en bra markör för att kontrollera om man är på rätt sida historien. Kvartal faktakollade Guillous påstående om halkolyckor i badkar och gav uttalandet rött ljus. Bara en person hade dött av halkolycka i badkar.

”Enklast är väl om vi samlar ihop till en halkmatta för badkar till Jan Guillou så vi kan stilla hans oro i sitt elfenbenstorn”, skrev journalisten Sofie Löwenmark på Twitter.

Om allt går som det brukar kommer nu Jan Guillou samla ihop alla reaktioner och skriva ett fyra meningar långt svar i en syrlig replik via Aftonbladet inom sju till fjorton dagar. Sedan börjar allt om igen när Jan Guillou skriver sin nästa krönika i mitten på januari.