Meloni siktar på nästa steg

Italiens premiärminister sonderar terrängen för att ena Europas höger.

Text:

Bild: AP

”De såg oss komma men de kunde ändå inte stoppa oss”. Med den slutklämmen avrundade premiärminister Giorgia Meloni sitt segertal när det stod klart att Italiens Bröder blev landets största parti i EU-valet med nära 29 procent av rösterna. I EU-valet för fem år sen nådde partiet drygt 6 procent. På lyxhotellet Parco dei Principi i Rom, där Italiens Bröder höll sin valvaka, mötte Giorgia Meloni medierna, segersäll och blomsterbehängd – självklart med blommor i den italienska flaggans färger.  

”Den här segern var större än den i parlamentsvalet hösten 2022, för då var vi en överraskning. Nu regerar vi och får folkets förtroende att fortsätta på den väg vi påbörjat”, sa Meloni till pressen.  

Hon är dock varken mätt eller nöjd. Att hon kandiderade i EU-valet personligen var bara en del av en större plan. En plan där ett av målen är att stärka hennes och regeringens ställning även inrikespolitiskt genom ett starkt valresultat. Det målet har man nu uppnått. Visserligen gör landets socialdemokrater, Partito Democratico och partiledaren Elly Schlein, ett bra val med 24 procent, men det saknas en stabil allians på vänstersidan. I stället är det tydligt att det blåser fortsatt starka högervindar i Italien – och i Europa. De vindarna tänker Giorgia Meloni segla på, hela vägen in i Europas innersta maktkärna. Detta var hennes andra mål med att ställa upp i EU-valet; att erövra en ännu viktigare roll utrikespolitiskt; för sig själv och för Italien. Hennes förhoppning är att kunna slå mynt av den stora valframgången för Marine Le Pens parti Nationell Samling i Frankrike (se sidan 12), liksom för tyska Alternativ för Tyskland (AfD), och därigenom öppna nya spelplaner för den europeiska högern.  

Italienare älskar att konspirera och det italienska valresultatet – som var det sista att bli klart då vallokalerna höll öppet ända till klockan 23 i söndags – hade knappt kungjorts förrän de italienska kollegorna i media började spekulera i ”Vem tar vem?”. Bland italienska statsvetare och politiska reportrar finns flera som anser att det inte alls är självklart att EPP och Ursula von der Leyen förblir tidigare allianser trogna, även om den sistnämnda redan direkt efter valet sa att hon vill fortsätta att styra ihop med socialdemokraterna och liberalerna, behålla status quo och värna sin egen position som kommissionens ordförande. 

Giorgia Meloni har dock ända sen hon tog makten i september 2022 målmedvetet odlat sin vänskap med Ursula von der Leyen som flugit titt som tätt till Rom. Samtidigt sträckte Marine Le Pen ut handen till premiärminister Meloni just före EU-valet och sa att hon vill se ett starkare samarbete dem emellan. Att ytterhögern nu gått så starkt fram i EU-valet i en rad länder i valet kan ändra spelplanen. 

”Nu tar vi nästa steg och förändrar Europa”, sa Giorgia Meloni efter valsegern. 

Samtidigt förbereder sig Marine Le Pen på att försöka vinna nyvalet i Frankrike den 30 juni. Giorgia Meloni ska enligt flera italienska tidningar, däribland högertidningen Libero, vara redo att bilda en allians med Marine Le Pen och partigruppen ID och sedan försöka locka över Ursula von der Leyen dit.  

Att ID kastat ut AfD ska också vara ett sätt att försöka bli mer rumsrena i Bryssels korridorer och underlätta ett samarbete med konservativa EPP. Att allt bara ska fortsätta som förut i Europa-parlamentet är alltså inte det mest troliga, enligt italienska och franska medier. Det återstår dock att se vem som faktiskt tar vem när alla måste lägga sina kort på bordet. Vad som redan står klart är att Giorgia Melonis valtriumf i högsta grad ger henne en viktig roll vid spelbordet. 

***