”Sverige är mästare i mjuk manipulation”

Vi tycks vara psykologiskt predisponerade att vilja bli reglerade, menar David Eberhard. "Jag har faktiskt tappat räkningen på allt vi blivit itutade att göra under covid".

Text:

Toppbild: Marko Säävälä / TT

Toppbild: Marko Säävälä / TT

Jag befinner mig för tillfället i Thailand där man, som på de flesta platser i världen, är helt fixerad vid covid. Folk kör runt som galningar på mopeder med munskydd, men utan hjälm. Som om de skulle smitta ner befolkningen om de tog av det.

Hela situationen är minst sagt bisarr. Alla spritar sig tvångsmässigt och till och med Bill som är drygt två år måste ha munskydd (som ramlar av så fort han sätter på det) när vi ska hämta frukostbuffé. Detta trots att förutsättningen för att man över huvud taget ska komma in i landet är att man är minst dubbelvaccinerad, har testat sig med PCR i Sverige och sedan direkt vid ankomst på flygplatsen. I morgon ska hela familjen göra nästa obligatoriska test en timme från hotellet.

Det är lustigt det där med restriktioner. Det förefaller finnas en inre psykologisk önskan hos många människor om att bli reglerade och därmed omhändertagna. Det är sannolikt därför så många av dessa åtgärder faller i så god jord, trots att det helt uppenbarligen handlar om spel för gallerierna och ofta är fullkomligt ologiskt. Jag har faktiskt tappat räkningen på allt vi blivit itutade att göra under covid, men att det inte håller ihop har varit uppenbart från början.

Förmodligen är det dock lite annorlunda i Thailand, där man med hårdhandskar lockar människor att bete sig som pjäser i ett brädspel. Det finns en tydlighet i det. Det är detta som gäller. Håll dig på mattan. Bråka inte med auktoriteter. Gör som du blir tillsagd. Ta av dig hjälmen och sätt på dig ditt munskydd!

Det är annorlunda med Sverige. Den svenska policyn är faktiskt ännu mer psykologiskt intressant. »Gör som du vill, men använd munskydd, som inte hjälper, men ändå är bra, vilket vi sagt hela tiden, för det som vi sa i början gäller inte eftersom det ansvariga statsrådet mådde dåligt då.« Det är ett sammelsurium av inkonsekventa och motstridiga åtgärder ett och ett halvt år efter alla länder. Därför får vi riktlinjer som kan sammanfattas enligt följande:

»Okej, vi var inte alls på banan från början, men nu är vi jätteframåt, så vi ska minsann ha nya restriktioner när hela befolkningen ändå är vaccinerad och den nya virusvarianten är den mildaste av alla, eftersom sjukvården inte fungerar. Visserligen har det inte med covid att göra, utan beror på att vi helt enkelt betalar för dåliga löner till vårdpersonalen och dessutom kommer säsongsinfluensan så här års, och folk måste vabba på grund av att vi har restriktioner som gör att ingen får jobba om de satt något i halsen och hostat mer än tre gånger, men vad tror ni kära befolkning, vore det inte bra om ni lät bli att gå på restaurang ett tag, visade vaccinpass på vissa tillställningar men inte på andra och ja ni vet – visa hänsyn!«

Och den politiken tycks fungera utmärkt. Socialdemokraterna ökar i popularitet för varje opinionsmätning trots världshistoriens flummigaste hållning. Detta trots cementkris, dieselpriser över 20 kronor litern och elpriser som skenar på grund av regeringens egna politiska åtgärder (som man sedan lyckas skylla på oppositionen). Det är imponerande!

Och härifrån Thailand måste jag ändå ge dem lite rätt. Det är värre med totalitära regimer som spelar på folks rädsla för att styra dem med järnhand. Men den svenska regeringen får ändå anses vara mästare i vad man skulle kunna kalla för mjuk manipulation. Den behöver inga hårdhandskar och hot om två års fängelse – hotet om du inte laddar ner en särskild app som håller koll på var du befinner dig när du är i Thailand – för att indoktrinera befolkningen. Det räcker med att först skylla på Folkhälsomyndigheten, därpå skylla på att socialministern var sjuk, efter det påstå att allt var regeringen Reinfeldts fel och som final avsluta med att påstå att man alltid sagt precis det man faktiskt aldrig har sagt. Så kan man med huvudet högt ta sig igenom världshistoriens mest osammanhängande policy och ändå vara en vinnare.

Hatten av och munskyddet på!

* * *

Vi vågar påstå att vi har Sveriges bästa stall av återkommande kolumnister. Köp din prenumeration på Fokus här, så missar du ingen.

Text:

Toppbild: Marko Säävälä / TT