Synen får mig att bittert ångra min röst på MP

Varför ska ungarna ha avgasstinkande miljöförstörande A-traktorer?

Text: Leif Holmkvist

Min fru börjar bli trött på mig. Varje gång jag ser rött, alltså en röd triangel, har jag för vana att sucka: 

»Jaha, så var den dan förstörd.«

Vi bor i Nacka, en sedan länge moderatstyrd och högst förträfflig kommun. Det har många upptäckt och därför lider den svårt av bygg- och växtvärk.

Eftersom vi ska vara rädda om vår fina miljö har jag någon gång splittat min röst och lagt den på Miljöpartiet i kommunvalet. Det ångrar jag bittert varje gång jag ser eller känner stanken från någon av de allt vanligare mopedbilarna.

Riksförbundet M har räknat fram att en enda av dessa förvuxna plastleksaker släpper ut 164 gånger så mycket skit i luften som en normal personbil. Tidningen Motor sammanfattar: »Dyr, smutsig och livsfarlig«. 

NTF anser att den borde förbjudas på allmän väg.

På vägarna orsakar de köer, irritation och olyckstillfällen. Precis som A-traktorerna. Häromdagen såg jag en Porsche Cayenne nedskyltad till A-traktor. Knappast en miljöbil den heller. 

Vad är det för fel på föräldrarna i Nacka som ger sina barn avgasmonster, när man kan få fyra elmoppar för samma peng som en dieseldriven epatraktor? 

För att inte tala om Porschen.

Jag är inte mycket för förbud. Det räcker med 20-årsgräns på mopedbilar och A-traktorer, skyhög straffskatt på tvåtaktsmotorer för båtar och höga böter för dubbdäck söder om Dalälven.

Den dag Miljöpartiet fokuserar på detta ska jag åtminstone överväga dem vid nästa års val. 

För Märta och Per – varför finns ni annars?

Text: Leif Holmkvist