Tack tidningen, du lär mig att allt måste vara ryssens fel

Ingenting lär mig mer om vad som är fake news än att öppna dagens tidning. Tack.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Att läsa tidningen ger mig nyttiga insikter. Jag får veta saker som vanliga människor inte kunde förstå på egen hand. Låt mig ta några exempel.

När Donald Trump tyckte att det var en bra idé att ta reda på om covid-19 kom från ett kinesiskt laboratorium, lärde tidningen mig att det var ett typexempel på en konspirationsteori. Och sannolikt något som fabricerats av ryska trollfabriker.

Sådant är viktigt att kunna känna igen.

Ett annat exempel: När Joe Biden antydde att covid-19-viruset kan ha läckt ut från ett kinesiskt laboratorium, fick jag lära mig att det är bra att västvärlden är på sin vakt. Också det en bra lärdom, får man säga. Vi måste värna Demokratiska partiet, förlåt demokratin, menar jag. Och framför allt, vi måste vara vaksamma och inte köpa ryska trollfabrikers fake news. 

Om någon ifrågasätter hur man hanterar covid-19, eller bara tycker att det är illa ställt med alla svenska skjutningar, bör man alltid leta efter ryska trollfabriker.

Ni kanske undrar vad ryska trollfabriker har med kinesiska virus att göra. Det är enkelt. Det har jag lärt mig genom att läsa tidningen.

All kritik av västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet härstammar från ryska trollfabriker. Så om någon ifrågasätter hur man hanterar covid-19, eller bara tycker att det är illa ställt med alla svenska skjutningar, bör man alltid leta efter ryska trollfabriker. Läser ni att Sverige har flest skjutningar i Europa, eller hör någon polis från förorten jiddra om överrepresentation av vissa grupper, vet ni att det bakomliggande statistiska underlaget måste vara fake news. För vi har ju inga integrationsproblem.

Det finns mycket annat man kan lära sig av att läsa tidningar. Till exempel att kommunala äldreboenden är mycket bättre än privata. Sådant kan man ju inte lära sig om man till exempel läser statistik kring de parametrar som mäter kvalitet på boenden. Då kan man i stället få för sig att det är precis tvärtom. De ryska trollfabrikerna, som sannolikt ligger bakom sådana undersökningar, har verkligen gjort ett bra jobb. Så bra att man, om man inte läste tidningar, lätt kunde få för sig att vår regering ljuger när den skyller allt på privat vård. 

Likadant är det med skolan. Jag tycker att det är bra att journalisterna gjorde vågen när skolministern, efter den senaste pisa-undersökningen, klargjorde hur bra det går för den svenska skolan. Och att allt som inte är bra beror på friskolorna. Hur ska vi annars bekämpa de där trollen som, med hjälp av myndighetsstatistik, visar på det omvända? Då hade vi ju faktiskt trott att det är fusk att ta bort en fjärdedel av eleverna från resultaten.

Andra bra lärdomar kan göras i Mellanöstern. När den terrorstämplade regimen Hamas skickar över 4 000 raketer mot den demokratiska staten Israels civilbefolkning, är det lätt att få för sig att man bör ta parti för den stat som har mänskliga rättigheter för alla oavsett kön, sexuell läggning, religion eller etnicitet, mot en islamistisk, homofob diktatur som har inskrivet i sina stadgar att befolkningen i grannlandet ska elimineras. Men, om man läser tidningen eller lyssnar på SR:s utsända korrespondent, får man klart för sig att sådant tänkande är fake news. 

Man får vara tacksam för dessa sanningssägare. Listan på allt medierna gör för att motverka fake news är nästan hur lång som helst. Utan dem hade Sverige inte heller haft en debatt där det ansågs vara helt normalt att man ska anställa personer på grundval av kön och etnicitet på till exempel Sveriges Television. Folk hade kanske rent av kallat det för sexism och rasism. Inte för rättvis kvotering och ett uttryck för hur man kommer åt vita privilegier och toxisk manlighet. 

Det är verkligen tur att vi har den här nya sortens agendasättande journalistik. Efter att ha arbetat tjugo år som överläkare i psykiatri, får det mig att inse att ingenting av det jag gjort i mitt yrkesverksamma liv, har lärt mig mer om begreppet kognitiv dissonans än att helt enkelt öppna dagens tidning.

Text:

Toppbild: TT