Vad gjorde påven egentligen i skivaffären?

"Stoppa världen – jag vill kliva av", skriver Pieter Tham om allt som händer just nu. Men Siri påpekar ändå att hans skärmtid bara ökar.

”I’m as mad as hell and I’m not gonna take it anymore!”. Kommer ni ihåg engelske skådisen Peter Finch när han i Sidney Lumets film ”Network” spelar psykotiske nyhetsankaret Howard Beale som får ett utbrott mitt i direktsändning? Jag förstår allt oftare hans frustration. Ta min söndagsmorgon till exempel.

Nybryggt kaffe i vitlackerad porslinsmugg vid frukostbordet. En rostis med marmelad. Bilfritt på gatan. De hårda stormvindarna från Norrlandskusten har passerat. Frid råder. Slår upp tidningen. Helvetet bryter löst.

Stridsvagnar på gatorna i Visby. Donald Trump håller tal i Arizona och aviserar att han är tillbaka som president 2024. Vladimir Putin ligger bakom stor hackerattack mot ukrainska regeringssajter. Prognoserna pekar på dubblat elpris resten av året. Fortsatt global smittspridning av omikron. Många vill in men få blir kallade till Soho House, kändisarnas nya lyxklubb i Stockholm. Senaste träningstrenden: spring 1,6 km varje dag i ett år! Våldsamheterna fortsätter i Kazakstan. Skänk en gåva till UNICEF och hjälp de svältande barnen i Jemen. Dags att byta till en hållbar elbil. Du hänger väl med – de tio bästa serierna på Netflix! Snart är det urpremiär för ”Löftet” på Kungliga Operan.

Stoppa världen – jag vill stiga av.

Så här några veckor in på det nya året slog det mig – blev nyårsdagen ”stora pizzadagen” även år 2021? Jag anade ett trendbrott. Media frossade inte på samma sätt som tidigare år i svenskens bakissug efter maträtten, som för övrigt härstammar från Neapel där det platta brödet omnämns i skrift redan på 1500-talet.

Min teori var att hämtpizza fått ge vika för nya mattrender i folkhemmet, oklart vilka. Kanske någon mer veganinspirerad rätt. Eller varför inte en tiobitars sushi?

En snabb rundringning till fyra olika pizzerior i Norrort sköt mitt scoop i sank. Restauranger i Täby, Mörby, Danderyd och Djursholm gav samma entydiga budskap: Nyårsdagen och pizza hänger fortfarande ihop som ler och långhalm. Samtliga tillfrågade krogar hade till och med levererat fler pizzor än tidigare år. Och den stora vinnaren var – precis som de senaste fem åren – kebabpizzan.

Enligt Google är kebabpizzan dock en svensk företeelse som inte går hem utanför landets gränser. När Huffington Post i ett reportage skrev om den svenska varianten reagerade många läsare med – äckel.

På tal om pizza nämner nu advokaten David Boies att det kan bli aktuellt att höra prins Andrews exfru Sarah, hertiginnan av York, samt deras dotter Beatrice om huruvida de kan bekräfta att de åt middag tillsammans med pappa på Pizza Express i Woking kvällen den 11 mars år 2001 – samma afton som Virginia Giuffre hävdar att prinsen var med henne på nattklubben Tramps varefter han våldtog henne i dömda sexbrottslingen Ghislaine Maxwells Londonvåning.

Svettigt värre för krigarprinsen alltså. Trots att han i en uppmärksammad teveintervju med BBC hävdar att han inte kan svettas.

Vad är det för likhet mellan omikron och krisen i Ukraina?

Jo, ingen vet riktigt om man ska ta hoten på allvar. Är omikronvarianten som en lindrig förkylning eller är risken att man hamnar i respirator? Kan spänningarna kring Ukraina leda till ett nytt världskrig eller handlar det om att tomma-tunnor-skramlar-mest?

— Det är liten risk att Sverige ska bli attackerat just nu, säger experter vid den svenska militären. Men skickar stridsvagnar och soldater till Visby.

Vladimir Putin minskar i sin tur ansamlingen av truppstyrkor längs Ukrainas gräns. Bara för att i nästa ögonblick skicka landstigningsfartyg in i Östersjön.

– Det är inget onormalt att Ryssland som strandägarstat rör sig ut och in och ut ur Östersjön, säger Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten till SvT.

Varpå försvarsalliansen NATO i nästa moment sänder ett nederländskt militärfartyg till Bornholm.

– De är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen, säger en talesperson för NATO.

Det är som i Thomas di Levas gamla hit:

”Vem ska jag tro på, tro på, tro på när, tro på när allt är så här?

I tisdags i förra veckan höjde en och annan förvånad romare på ögonbrynen när påven Franciskus oväntat besökte skivaffären StereosoundVia della Minerva nära Pantheon. Påven anlände i en anspråkslös Fiat 500L och stannade i tio minuter. Ingen i skivaffären läckte vilken musik påven – som höll en CD i handen när han klev ut på gatan – inhandlade men det är känt sedan tidigare att han växte upp i ett hem med klassisk musik på radion, älskar tango samt milonga (en musikstil sprungen ur Río de la Platas stora städer Buenos Aires och Montevideo).

Orsaken till besöket tycks främst ha varit att påven känner innehavaren och var där för att välsigna den nyöppnade lokalen. En fin gest om än undermålig ur säkerhetssynpunkt… undrar om Vatikanen hört talas om Spotify?

Varje måndag dyker det upp en information i min iPhone om hur mycket skärmtid jag använder. Skrämmande läsning. Så skrämmande att jag inte tänker avslöja antalet timmar jag tillbringar framför mejl, sms, meddelanden, Insta, Facebook etcetera. Man vill ju inte uppfattas som levande död. Frågan som osökt inställer sig: Vad gjorde jag innan jag fick min första Iphone år 2008 – för fjorton år sedan? Hur fick jag dagarna att gå? Hur inhämtade jag min information? När exakt blev min Iphone en del av min kropp? Var jag en lyckligare människa dessförinnan?

Jag återkommer i frågan. Kanske Siri har svaret?

***

Teckna en prenumeration här

Text:

Toppbild: Skärmdump Youtube