Därför avskyr krigsreportrar frågan ”Varför?”
Professionalism. Idealism. Karriärhunger. Adrenalinkickar. Bekräftelse. Ingen vet vad som driver en människa. Att ens försöka förklara är därför förmätet.

Bild: Julien de Rosa/AP
För elva år sedan följde jag svenska och afghanska soldater ut på patrull i ett öde bergslandskap. Talibanerna låg i bakhåll, vi tog vår tillflykt till en liten kulle och en lång eldstrid utkämpades. Det var hemskt och väldigt nära. Kulorna ven bokstavligen över huvudet på mig. När mörkret föll var vi nästan omringade. I sista stund anlände flygunderstöd och efter att planet släppt en bomb på talibanerna kunde vi återvända till det lilla huset som var soldaternas bas. Så snart vi kom dit anföll en annan grupp talibaner. Skott och spårljus skar genom mörkret. Luften fylldes av krutrök. Apache-helikoptrar anlände och lyckades driva tillbaka attacken. Alla överlevde och ingen blev allvarligt skadad.
Synvinkel
Under vinjetten Synvinkel ger Fokus plats för mer personligt hållna och argumenterande texter av externa skribenter. Alla åsikter är skribentens egna.
Morgonen efter ringde en reporter från radioprogrammet Medierna och frågade varför jag följde de svenska soldaterna. Jag satt i solskenet på en trapp och blev allt dystrare. Jag hade en exklusiv story som avslöjade de svenska soldaternas brutala verklighet på marken. En händelse som inte skulle bli känd om jag inte berättade om den. Ändå tvingades jag förklara och försvara beslutet att rapportera om den svenska militära insatsen i Afghanistan.
Varför gör du det? Varför stannar du kvar? Krigsreportrar avskyr dessa frågor eftersom svaren är så självklara.
”Det är i grunden en väldigt konstig fråga. Det är ju vårt jobb och nu mer än någonsin är det viktigt att vara här”, säger krigskorrespondenten Magda Gad på twitter. Hon har bott i Afghanistan de senaste tre åren, och rapporterat från både konflikter och katastrofer i olika länder. Hon var den enda svenska reportern som stannade kvar i Kabul när talibanerna tog över.
Varför skulle hon inte fortsätta att rapportera från Afghanistan efter det?
En journalists uppgift är att ta reda på fakta och beskriva verkligheten. Krigsrapportering är svårt och krångligt, samtidigt är det ett område på vilket det faktiskt går att göra skillnad och nytta. Orden får betydelse eftersom de påverkar och får människor att förstå. Sverige har dessutom gett 14 miljarder i bistånd till Afghanistan. Fem svenska soldater har dödats där och tolv har skadats svårt. En mängd afghanska flyktingar har tagit sig till Sverige, vilket i sin tur påverkar samhället i stort. Det borde med andra ord vara uppenbart att det behövs journalister på plats som tar reda på vad som händer.
Att fråga Magda Gad varför hon inte packar ihop och åker hem är därför lika obegripligt som att klampa in på planen under ett VM-slutspel och fråga en stjärnspelare varför han inte avbryter och återgår till att spela i division 1.
Ändå tar sig människor rätten att göra just detta.
Okej, det är vanligtvis inte av illvilja, utan av omsorg och nyfikenhet, som varför-frågan ställs. Den som föreställer sig att krig är ständiga explosioner och döda kroppar överallt har svårt att förstå de bakomliggande drivkrafterna hos en person som frivilligt väljer en sådan tillvaro. Sanningen om krigsbevakning är dock snarare en tillvaro som består av sunkiga rum, ständig väntan, leda och problem med uppkopplingar och myndigheter.
Samt att emellanåt hamna i strid eller attacker.
Men i frågeställningen kan man också ana en underström av irritation över avvikaren. Varför stannar hon kvar i en krigszon när hon kan vara hemma i trygga Sverige, titta på tv-programmet Idol och intressera sig för heminredning – som alla andra? Det måste ju helt enkelt vara något fel på den som frivilligt utsätter sig för livsfara. (Såvida det inte handlar om meningslösa aktiviteter som bergsklättring eller bungy jump förstås.)

Klyftan mellan verkligheten i kriget, som reportern upplever den, och hur allt uppfattas därhemma kan växa sig avgrundsdjup. Redaktörer sitter hemma i tryggheten och ställer inte sällan orealistiska krav. Läsare blir rasande över att den verklighet som presenteras av reportern skiljer sig från den sanning som de suttit och tänkt ihop hemma i soffan. Och måltavlan, den som alla projicerar sin vrede, sina idéer och förväntningar på, är krigsreportern som bara vill göra sitt jobb så bra som möjligt.
Det är ett klassiskt döda-budbäraren-fenomen. Lika vanligt hemma i Sverige när journalister eller opinionsbildare stör konsensus med obehagliga fakta om att integrationen misslyckats eller att polisen inte kan hantera den växande brottsligheten.
Ändå är det anmärkningsvärt att i världens mest individualistiska och självförverkligande land så betraktas krigsrapportering som någon form av självskadebeteende och inte ett yrke. Det hänger kanske ihop med att Sverige har haft fred i över 200 år. När William Russel åkte till Krimkriget i 1854 och uppfann den moderna krigsrapporteringen var det 40 år sedan Sverige utkämpat sitt sista krig. (Fälttåget mot Norge 1814.)