De är Kultursveriges 75 mäktigaste

Text:

1) Sara Danius, Ständig sekreterare Svenska Akademien

1_danius

Bob Dylan. Punkt. Det hade kunnat vara hela motiveringen. För utmärkelser måste ibland skrälla och förarga. Mitt i åsiktsorkanen stod dock Akademiens ständiga sekreterare med lika god hållning som alltid. »Mina företrädare har moderniserat Akademien på många sätt och jag ska fortsätta i den andan«, lovade hon i en intervju med modemagasinet Elle (!) i samband med att hon tog över stafettpinnen. Att iklä sig Litteratursveriges tyngsta titel hindrar dock inte Danius från att med en förförande lätthet i språket författa journalistiska hyllningar till såväl semlan som sin egen Nobelklänning. En lika fascinerande som kompetent drottning av svenskt kulturliv.

Läs mer: En främmande art i den svenska myllan

2) Jonas Tellander,  vd Storytel

2_Jonas_Tellander

Han drivs av entreprenörskapet men det gör inte hans insats att injicera ny energi i den svenska förlagsvärlden mindre. Köpet av Norstedts firar 15 månader och med 200 nya investeringsmiljoner på kontot satsar Tellander på att föra Storytel utanför Sveriges gränser. Man kan tycka vad man vill om saken men Tellanders makt över svensk kultur är svår att blunda för. Sedan i somras ligger också huvudkontoret i Norstedtshuset.

3) Silvana Imam, artist

3_Silvana_Imam

Lesbisk feminist, rappare, inspiratör, aktivist, föremål för både en dokumentärfilm och kommande bok och nu senast curator för utställningen »Nonsense warrior« på Scenkonstmuseet. Allt som Silvana Imam rör vid blir till platina. När hon kallar är det enda raka att släppa vad man har för händer och följa efter.

4) Ruben Östlund, regissör

4_Ruben_Oestlund

Det är ingen högoddsare att Sveriges mest hyllade regissör återfinns i topp men så länge Östlund gör filmer som kittlar med sin kombination av samhällskritik och humor har han sitt trumfkort på hand. Dessutom visade han sig vara spindeln i nätet. Eller apan. Känner han (nästan) alla på listan eller är det alla på listan som känner honom? Tar han hem en Oscar kan inget stoppa honom.

5) Alice Bah Kuhnke, Kultur- och demokratiminister

Alice-Bah-Kuhnke-sdltc34d3f8-nh.FIX

Hon har hållit en lägre kulturprofil än förra året då hon toppade listan men så kom årets kulturbudget som en stenhård smash rätt i ansiktet på Fokus listmakare. Med en ökning på 745 miljoner kronor är det den största kulturbudgeten någonsin. Lägg till public serviceutredningen på det och kulturministern är back in business.

6) Ebba Witt-Brattström, Författare, professor

6_Ebba_Witt-Brattstroem

Det är fullständigt normalt att vara en smula livrädd för denna Kulturkvinna som kan sluka såväl fjuniga som fullvuxna kulturmän som vore de blott aptitretare före lunch. Den som utmanar Ebba W-B i offentligheten får räkna med att hon inte har för avsikt att göra sig mindre än det anstår henne.

7) Eva Gedin, förlagschef Norstedts

7_Eva_Gedin

Många trodde att hon skulle lämna Norstedts när Storytel köpte det anrika förlaget. Men Gedin tog den plats som erbjöds henne och har fortsatt fira triumfer med sin specialitet: Att förvalta bästsäljande författarskap. Gedins näsa för vad som är en framgångsformel i kulturvärlden avslöjar sig också i den stilenliga Bob Dylan och nummer 9-frisyren.

8) Marie-Louise Ekman, Konstnär, dramatiker

8_Marie-Louise_Ekman

Vårens urpremiär av »Försökskaninerna« – den sista delen i en hyllad trilogi om hennes mors åldrande – följdes av en 350 verk stor samlingsutställning på Moderna Museet. Ett facit över ett egensinnigt skapande som sträckt sig över sex decennier och som fortsätter att lägga beslag på omgivningens beundran. Man vill inte tänka sig en svensk kulturvärld utan Marie-Louise Ekman.

9) Bruno K Öijer, Poet

9_Bruno_K_oeijer_

Den svenska litteraturens stora rockstjärna inte bara för att han nyligen gav ut sin Dramatenuppläsning från 1995 på LP. Inte heller för att han står på samma scener som mången rockstjärna patrullerat. Det är hans person. Och silhuetten som är som gjord för att tatueras in på lämplig plats. Säg hans namn och ett sus rör sig genom lokalen.

10) David Neuman, museichef Magasin III

10_David_Neuman

Firade trettio år med det privata konstmuseet genom att rulla ut en hyllad vårutställning med nummer 46 och sedan lägga verksamheten på is i två år. Allt för att söka efter museets nya själ och roll i den samtida kulturvärlden. Bara någon med verklig makt kan kosta på sig att vara så reflekterande. Namasté.

11) Lena Glaser, programdirektör SVT

11_Lena_Glaser

Hjärnan bakom SVT Play har halverat ledningen på SVT och gjort fem programbeställare till tre. Har dessutom bemött anklagelser om att SVT förvandlar kulturutbudet till underhållning med att inte bara plugghästar ska belönas när de ser på tv. Den djupa svenska tanketraditionen att kultur inte får vara för svår kan förarga men det är hon som bestämmer.

12) Daniel Birnbaum, Överintendent Moderna Museet

12_Daniel_Birnbaum

Fick förra året förnyat förtroende från regeringen och bokade upp tre år till i kalendern. Basar inte endast över ett av världens bästa konstmuseer utan ansvarar också för att museets samlingar fortsätter att växa. Att det annars ej så performancegalna svenska folket gick man ur huse för att se Marina Abramovic var en seger för konsten.

13) Daniel Ek, vd Spotify

13_Daniel_Ek,

De som sålde sina skivsamlingar när det digitala musiklyssnandet var alldeles nytt fortsätter att vara vinnarna. Vi andra flyttar vidare våra kartonger med cd-skivor mellan olika överbetalda vindsförråd. Trots det ständiga missnöjet med låga ersättningar till artisterna och röda siffror på sista raden har Ek både lyssnarnas och ägarnas förtroende

14) Klas Östergren Författare, översättare och akademiledamot

14_1Klas_oestergren

Frågan är om Östergren tjänar mest på sin stol i Akademien eller om Akademien tjänar mest på att ha Östergren på en stol. Antagligen det sistnämnda. Det är ju som författare som han får en hel generation att drabbas av kollektivt flimmer varje gång som det är dags för bokutgivning.

15) Daniel Sandström, Litterär chef Albert Bonniers förlag

15_Daniel_Sandstroem

The New Yorker publicerade en novell av Jonas Hassem Khemiri och Jonas Bonniers »Helikopterrånet« såldes till 29 länder. Man kan tänka sig att »Walking on sunshine« spelas i hans huvud när han går uppför Sveavägen

16)  Leif GW Persson, Författare, kriminolog

16_Leif_GW_Persson

När GW talar så lyssnar Sverige – ja, om det inte handlar om tacktalet för hederspriset på Kristallen som SVT så slugt kuppade undan. Han dominerar medierna både när det handlar om  begångna  brott eller om kilon runt midjan som ska försvinna. Men det tyngsta maktsällskap han basar över är nog ändå hans jaktlag som medieprofilerna och makthavarna slåss om att få ta plats i.

17) Lena Andersson, Skribent, författare

17_Lena_Andersson

Oavsett vilket vapen motståndaren väljer är hennes motdrag det intellektuella. Hon drar aldrig snabbare än sin egen skugga utan låter tankarna ta sin tid – ett sällsynt drag i den samtida debattlustan. Ett orakel för medelklassen – både politiskt och kulturellt.

18) Karolina Ramqvist, Författare

18_123ramq

 

Hon har en air av internationell stjärnförfattare men så står också hennes historier i bokhandlar från San Francisco till Singapore. När »Den vita staden« ges ut på engelska är det dessutom med citat från Siri Hustvedt på omslaget. Tjugo år efter att debuten »När svenska pojkar började dansa« gavs ut reser hon runt världen för att tala om litteratur. En vass penna och ett lika vasst intellekt.

19) Babak Azarmi, Trans94

19_Babak_Azarmi

I maj bestämde sig managementbolaget och det kreativa kollektivet RMH för att lägga ner precis när de stod på sin topp. Att luta sig tillbaka och skörda frukter kan andra ägna sig åt. Nu fortsätter några av dess medlemmar – med Azarmi i spetsen – att anordna workshops och samla in erfarenheter av vad det innebär att vara en »third culture kid« (boken med samma namn ges ut av Ordfront). En kulturentreprenör som enbart dansar efter sin egen pipa.

20) Stefan Wallin, Ordförande i Svenska Kulturfonden

20_Stefan_Wallin_

Chef för den finlandsvenska fonden som årligen fördelar omkring 360 miljoner kronor till det svenska kulturlivet.

21) Eva Bonnier, Förläggare

21_Eva_Bonnier

Lämnade över ordförandeskapet i förläggarföreningen till nummer 7 men är i kraft av sitt ägande fortfarande en given maktperson i Kultur-sverige.

22) Ciléne Andréhn och Marina Schiptjenko, Gallerister

systrar

Med 26 års erfarenhet har Galleri Andréhn-Schiptjenko gjort fingertoppskänslan till sin konstform. Placerade en skulptur av galleriets franske stjärna Xavier Veilhan utanför MoMa i New York. Jobbar med nummer 46. Schiptjenko tog också regi av nummer 4.

23) Björn Wiman, Kulturchef Dagens Nyheter

23_Bjoern_Wiman_

Som kapten på kulturnationens största skepp påverkar han vilka samtal som förs – och vilka som för det. Driver dessutom en egen intellektuell kamp för klimatet i sina söndagskolumner.

24) Karl Ove Knausgård, Författare

24_Karl_Ove_Knausgaard

Han får läsande kvinnor att bli galna av åtrå men frågan är om han inte får läsande män att bli ännu mer galna. En litterär bromancedröm.

25) Eva Swartz Grimaldi, Styrelseordförande Norstedts förlagsgrupp, ordförande Kristallen

25_123swart

Som chef på Natur&Kultur var hon arkitekten bakom Förlagssystem, som blev en motvikt till Bonniers dominans som bokdistributör. I Norstedts ledning slog hon samman förlagets distribution med Bonniers och Förlagssystem förlorade sin största kund. Spelar sina kort följsamt och dyker upp i de flesta maktstinna sammanhang.

26) Eirik Stubø, Chef Dramaten

26_Eirik_Stubø

Den norske frankofilen kapade 19 tjänster, fick nej från kulturministern när han ville ha mer pengar och sägs inte gå hem hos personalen (till skillnad från företrädaren, listans nummer 8). Stjärnorna glittrar dock fortfarande på den nationalscen han styr.

27) Åsa Beckman, Skribent, redaktör och biträdande kulturchef Dagens Nyheter

27_aasa_Beckman

Hon är givetvis mäktig i sin roll som biträdande kulturchef på DN men det är med sina kolumner som hon gör världen tydligare. Ge ut i bokform genast.

28) Åsa Linderborg, Aftonbladet

28_aasa_Linderborg

Hon har legat lite lågt på debattfronten i år men varje gång hon laddar om och skjuter ut en text eldar hon upp såväl anhängare som motståndare.

29) Pontus Stenshäll, Konstnärlig ledare Göteborgs stadsteater

29_Pontus_Stenshaell__

Från Moment:teater i Gubbängen till Götaplatsens scen – teaterprogrammet på Göteborgs stadsteater har en pigghet som får Stockholms stadsteaters program att se ännu sömnigare ut.

30) Elisabeth Åsbrink, Författare, journalist, ordförande Svenska PEN

30_1Elisabeth_aasbrink

Intellektuell vasshet, patos och briljant penna – att Åsbrink i och med ordförandeskapet klivit fram ytterligare i debatten är bara att jubla åt.

31) Karin Olsson, Kulturchef Expressen

31_Karin_Olsson_

Expressens kronprinsessa ser till att kvällstidningen håller sig på rätt sida grabbigheten. Basar över en sida där estetiken aldrig behöver stryka på foten för politiken. Bland annat tack vare listans nummer 56.

32) Mats Stjernstedt, Chef för Malmö Konsthall

32_Mats_Stjernstedt

Har under sitt första år som chef för konsthallen i Sveriges tredje stad bland annat fått bra recensioner för vårens utställning av konstnären Rosa Barba. Ansvaret för den nordiska paviljongen var dessutom en ståtlig fjäder att placera i hatten.

33) Mikael Fellenius, Vd Film i Väst

33_1Mikael_Fellenius

Inte nog med att »Borg« invigde årets upplaga av filmfestivalen i Toronto – den första svenska film att öppna den prestigefulla festivalen! – dessutom var Film i Väst samproducent för tio filmer som visades där. Ett rekord! Och på Sundance vann samarbetet med listans nummer 64 pris. För att inte tala om succéerna som listans nummer 4 skördat.

34) Claes Nordenhake, Gallerist

34_Claes_Nordenhake

Är tillsammans med listans nummer 22 de enda två svenska gallerier som kvalificerar sig för världens största konstmässa Art Basel. Även med filial i Berlin.

35) Jonas Holmberg Konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival

35_Jonas_Holmberg

När det gäller nordiska filmfestivaler är den i Göteborg pärlan i kronan. Hela tiden på tårna och alltid med integritet och fingertoppskänsla intakt.

36) Sverrir Gudnason, Skådespelare

36_Sverrir_Gudnason

Hans gestaltning av folkhjälten Björn Borg kommer (för)följa honom under resten av hans karriär. Att den dock kommer fyllas av en hel drös med andra topproller råder ingen som helst tvekan om.

37) Anna Croneman, Programchef för drama och film, SVT

37_Anna_Croneman

Hon tillträdde jobbet i februari och med en lång karriär i ryggen, bland annat som producent, är förväntningarna höga på vad hon ska göra av sin mäktiga position.

38) Lisa Bjurwald, Författare, journalist, chefredaktör Författaren

38_Lisa_Bjurwald

Hon nöjde sig inte med att vara en av de mest högljudda kritikerna till Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider ställa ut. Bjurwald – som sedan i våras styr över tidskriften Författaren – tog i år initiativ till en alternativ bokmässa. Med kultur som praktisk motståndshandling.

39) Johan Croneman, journalist

39_Johan_Croneman

År efter år fortsätter han att vara jättearg i trycksvärteform. När Croneman rasar så lyssnar Sverige. När han rosar också.

40) Vigor Sörman , Grundare av Youtube-nätverket Splay

Sörman

Med örnkoll på Youtubegenerationen har Sörman blivit en digital farsa på stan. Han ger ungdomskulturen en plattform bortom pojk- och flickrummen.

41) Linus Sandgren, Oscarsbelönad film-fotograf

41_Linus_Sandgren

Från relativ doldis till mästerfotograf. Det är vad en Oscarsstatyett för bästa foto gör för karriären. Men så var också »La la land« en visuell smällkaramell.

42) Amanda Kernell Regissör

42_Amanda_Kernell

Den mästerliga »Sameblod« såg inte bara till att priser och nomineringar flockades kring den 31-åriga regissören – den etablerade också Kernell som en filmskapare att inte släppa med blicken.

43) Random Making Movies, Digitalt produktionsbolag

43_Random_Making_Movies

Megakända för alla födda på den här sidan millennieskiftet. Humorkollektivet har gått från Youtubevideor till att bli ett helt produktionsbolag. »Det är ju bara dolda kameran-humor«, kanske någon muttrar men det är bara ett tecken på att du är gammal.

44) Mårten Castenfors, Konsthallschef Liljevalchs

44_Maarten_Castenfors

Firar tio år som chef på den prestigefyllda konstsalongen på Djurgården. Den 9 november slås portarna upp till renoverade Liljevalchs. Och i augusti togs första spadtaget till den nya tillbyggnaden med ytterligare 2 400 kvadratmeter att chefa över.

45) Karina Ericsson Wärn, Chef konst/design och mode Kulturhuset

45_Karina_Ericsson_Waern

Sedan hon tillträdde har hon arrangerat utställningar med allt från danska avantgardedesignern Henrik Vibskov till mode- och krigsfotografen Lee Miller. Ansvarig för att Kulturhuset numera är ett givet stopp på utställningsrundan.

46) Gunnel Wåhlstrand, Konstnär

46_Gunnel_Waahlstrand

Hennes verk säljs för miljoner men de tar också tid att växa fram. Vårens utställning på Magasin III var omöjlig att slita sig från. Hade listans nummer 10 inte bestämt om en paus hade besökarna antagligen fortfarande stått framför verken och stirrat.

47) Evin Ahmad, skådespelerska, författare

47_Evin_Ahmad

Hon klev längst fram i rampljuset och bar upp huvudrollen i Rojda Sekersözs hyllade »Dröm vidare«. I den knivskarpa debutromanen »En dag ska jag bygga ett slott av pengar« lät hon meningar mötas i en helt egen form. Hennes resa framåt går i 180 knyck.

48) Henrik Berggren, Artist

48_Henrik_Berggren

Den svenske popmusikens enda riktiga konstnär blev aldrig som de andra med bostadslån och vuxna frisyrer. När han äntligen – efter tio års väntan – släppte sin solodebut målade Kultur- och Mediesverige sina ögon pandasvarta.

49) Anna Serner, Vd Svenska filminstitutet

50_serner

Hamnade i en pensionsskandal men räddades undan rampljuset av att listans nummer 4 gick och vann Guldpalmen i Cannes. Det är dock uppgifterna på hennes eget bord som räknas. Förra året presenterade SFI sin handlingsplan för projektet »50/50 by 2020« med målet att hälften av filmerna som beviljas stöd ska vara gjorda av kvinnor. Som ytterst ansvarig åker hon fortfarande världen över och håller deadlinen levande.

50) Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare Unga Klara

50_Farnaz_Arbabi

När regeringen nyligen utsåg Unga Klara till nationell teaterscen för barn och unga väcktes intresset för vad dess konstnärliga ledning nu ska åstadkomma. Förhoppningsvis mer av Arbabis regibegåvning.

51) Sara Arrhenius Rektor Kungliga konsthögskolan

51_Sara_Arrhenius

Författaren, kritikern och förra chefen på Bonniers konsthall blev i våras rektor på Kungliga Konsthögskolan. Alla gillar henne. En bedrift i den grälsjuka kulturvärlden.

52) Göran Hugo Olsson, Dokumentärfilmare

52_Goeran_Hugo_Olsson

I 40 år var materialet borta men det var till Olsson som konstnären Peter Beard lämnade sina filmer när de återfanns. Nu kommer »Den sommaren« – en fortsättning på »Grey Gardens« – signerad Olsson. Mäktigt.

53) Johannes Anyuru, Författare

53_Johannes_Anyuru

Poetiskt, politiskt och med en brännande samtidsnerv – den dystopiska »De kommer att drunkna i sina mödrars tårar« är en av årets tyngsta romaner.

54) Jessika Gedin, Programledare och journalist

54_Jessika_Gedin

Yngsta systern i den litterära familjen Gedin är alltid nyfiken, påläst och kunnig. En ravegotisk spader dam i SVT:s programledarkortlek.

55) Lisa Langseth, Regissör

55_Lisa_Langseth

Med nya engelskspråkiga »Euforia« tar hon ett kliv ut i den internationella filmvärlden. Det är helt rätt plats för henne att vara på.

56) Therese Bohman, Författare och journalist

56_Therese_Bohman

När det mesta av kulturjournalistiken politiserats står hon kvar med den estetiska fanan hissad högt. Alltid med en egen idé i jackfickan.

57) Calle Marthin, Långfilmskonsulent, manusförfattare.

57_Calle_Marthin

Han bestämmer ekonomiskt stöd till andra men har också egen erfarenhet som skapare av smarta mystv-manus. Var med och skrev »Bonusfamiljen« som kammade hem årets Kristallen för bästa drama.

58) Ulf Lundell, Musiker, konstnär, -författare

58_Ulf_Lundell

Det är inte så ofta som den svenska nationalskalden rör om i grytan från sin koja på Österlen men varje gång han gruffar spetsar Kultursverige sina öron.

59) Agnes Lidbeck, Författare

59_Agnes_Lidbeck_

Den ljuvliga debutromanen »Finna sig« gav föraningar: Är hon måhända en ny listans nummer 27? Hennes kulturtexter i Dagens Nyheter är som ett chokladhjul med vinst varje gång.

60) Edward Blom, Författare, kulturprofil

60_Edward_Blom

Han är gastronom, författare och kulturhistoriker (samt krönikör i Fokus!) men framför allt är han en firare av det goda livet. Som en läskande oas i den maratonspäkande öken som kallas samtiden.

61) Yukiko Duke, Kritiker, författare, journalist, konstnärlig ledare för Stockholm Literature.

61_Yukiko_Duke

Orsakade en smärre storm när hon fick lämna SVT:s morgonprogram i samband med dess omgörning. Hon gick inte i tysthet och dök sedan upp med en egen Youtubekanal.

62) Göran Greider, Debattör, journalist, poet

62_Goeran_Greider

Han ställer upp så fort någon behöver ställa upp. Hör du en debatt någonstans är det stor sannolikhet att Göran Greider är där med sin gammelsossiga fana hissad högt.

63) Maxida Märak, Artist, aktivist, skådespelerska

63_Maxida_Maerak_

Hon rappar så att det svischar kring öronen. Maxida Märak räds inte att fyra av hela sitt artilleri vare sig det gäller näthatare eller gruvindustrin.

64) Tarik Saleh, Regissör

64_Tarik_Saleh

2017 började med att »The Nile Hilton Incident« kammade hem priset för bästa utländska drama på Sundancefestivalen. Sedan följde fina recensioner och jämförelser med Polanskis »Chinatown«. En regissör kan ha sämre år.

65) Cecilia Widenheim, Chef Malmö Konstmuseum

65_Cecilia_Widenheim

Vid årsskiftet sparkade hon igång sin andra förordnandeperiod och har nu fram till 31 december 2020 på sig att förändra. Inte minst har hon makt över var det nya konstmuseet kan hamna.

66) David Lagercrantz, Författare

66_David_Lagercrantz

Hans situation fortsätter att vara exceptionell: Att få skriva ännu en fortsättning på någon annans succé som på förhand var en bestseller i hela världen. Fast frågan är om inte Lagercrantz personlighet är den stora behållningen i sagan.

67) Eric Schüldt, Journalist, författare

67_Eric_Schüldt

 

En gammal själ i en ung kropp. Han slänger sig mellan Refused, Kent och Arvo Pärt som vore de strängar på samma lyra. Hade han varit en maträtt hade han varit slow food.

68) Maria Lind, Chef Tensta Konsthall

68_Maria_Lind

Hennes arbetsplats är lika mycket ett ställe för konst som ett rum för möten. Allt från kvinnocafé till konst- och litteraturvandring i området – Tensta konsthall inte bara ligger i Stockholmsförorten Tensta utan verkar där.

69) Jenny Andreasson, Regissör Dramaten

69_Jenny_Andreasson

Feministisk kulturgörare och en av nationalscenens intressantaste reginamn. Den fantastiska uppsättningen av den alltför bortglömda dramatikern Alfhild Agrells »Ensam« visar på att kvinnans situation på många sätt är densamma – hundra år senare.

70) Jo Widoff, Intendent Moderna museet

70_Jo_Widoff

Curerade den hyllade utställningen med listans nummer 8. Har trots sin unga ålder gedigen erfarenhet av att arbeta på Moderna museet. Sedan augusti ansvarar hon för museets internationella samlingar.

71) Jan Broman och Per Broman, Grundare av Fotografiska museet

71_Jan_Broman_och_Per_Broman_

Nämn brödernas namn för en medlem av konsteliten och se hur ansiktsfärgen ändras till högröd. Men med filialer i New York och London kommer förhoppningsvis svenskt foto att få en självklar plattform utomlands.

72) Wictor Ericsson, Regissör

72_Wictor_Ericsson

Hans film »Jordgubbslandet« dök upp med en skräll just när Sverige loggat ut för semester. Men detta är bara början på en karriär vi vill se väldigt mycket mer av.

73) Annelie Telford, Konsertarrangör

73_Annelie_Telford

Hon har fått se Stockholms stad krympa hennes konsertimperium men ingen ställer Debasers vd i hörnet. Firade rockklubbens 15-årsjubileum med att leverera ett skadeståndskrav på 39 miljoner till byråkraterna.

74) Camilla Ahlgren, Manusförfattare

74_Camilla_Ahlgren

Efter succéer som »Gåsmamman« och »Bron« vässar hon pennan igen för att skriva manus till Netflixs första svenska originalserie: Malin Persson Giolitos »Störst av allt«. Det är stort.

75) John Ajvide Lindqvist, Författare

75_John_Ajvide_Lindkvist

Han sätter skräck i alla som närmar sig resultatet av hans hjärna (förutom med tv-manuset till »Reuter & Skoog«). Nästa år kommer dessutom filmatiseringen av hans novell »Gräns« (och nummer 33 är givetvis inblandad).

Läs mer

En främmande art i den svenska myllan

Kristin Lundell: Kulturen – en snårig skog där ingen är överens