Det är nu vi väljer om vi älskar kanelbullar, eller hatar dem

På kanelbullens dag översköljs vi av bullar – från fantastiska bagerier med hängivna bagare till bensinmacksbullar på prefabricerad deg.

kanelbullar

Text: Göran Lager

Bild: Henrik Montgomery / TT

Det laddas något alldeles förfärligt inför kanelbulledagen. Vi översköljs av bullar av väldigt olika kvalitet. Från fantastiska bagerier med hängivna bagare till bensinmacksbullar på prefabricerad deg. Det är nu vi väljer om vi fortsätter älska kanelbullar, eller hatar dem.

”Jag handlade 10 kanelbullar för 15 spänn!”

Men hallå, hur mycket äkta vara är det i dessa bullar? 

Tänk efter, det går helt enkelt inte att baka bullar med fullödig smak på uselt vetemjöl, margarin, billig kanel och bakade på löpande band. Att baka är en konst och i goda bullar ligger kärlek!

Man skulle lätt kunna säga att kanelbullen står för vår identitet och det är märkligt hur den överlevt sedan den först omnämndes i Åmåls Weckoblad inför julen 1857 i en annons från Janssons bryggeri och bageri. Det skulle ta nästan 100 år innan den här bullen satte sig i vårt medvetande. Alla som är pensionärer i dag (födda på 40- och 50-talet minns alldeles säkert kanelbullsdoppet i iskall mjölk när morsan bakat (jo, det var mest morsor som bakade kanelbullar då). Smaken sitter där, lagom med socker, mycket smör och precis så där härligt ”kaneliga” med karamelliserad yta och med smörsmak i innanmätet.

Men okej då! Svenskt eller osvenskt? 

I Amerika har cinnamon rolls ätits till frukost sedan 1700-talet, ganska sötsliskiga och det vete katten om just den bullen varit inspirationskälla till vår kanelbulle som vi handlar sju miljoner av på kanelbullens dag. 

PS! Ska det vara kardemumma i kanelbullen? Nej ryter de flesta, men det är ganska gott faktiskt! DS!

***

Läs även: Kläderna gör korven