Fokus tipsar: 10 böcker du ska läsa för att omfamna hösten

Text:

Bild: Unsplash (obs! montage!)

Höst. Mest berömd är kanske Hemingways öppning i den självbiografiska boken A moveable feast, ”En fest för livet”, utgiven 1960.

”Så var det det dåliga vädret. Det brukade komma på en dag när hösten var över. Då måste vi stänga fönstren om natten för regnets skull, och den kalla vinden slet bladen från träden på Place Contrescarpe. Löven låg genomblöta i regnet och blåsten kastade regnet mot den stora gröna bussen vid änhållålatsen, och Cafe des Amateurs var fullpackat och fönstren immiga av värmen och röken där inne.”

Hemingway skildrar sina unga, fattiga år i Paris i den korta berättelsen, och hur han undviker Cafe des Amateurs för alla fyllon som hänger där och istället söker sig till ett kafé vid Place Saint Michel. Där beställer han att han en café au lait och börjar skriva sina första noveller. När det nu var kallt och höstlikt i Paris och blev det samma väder och i den novell han och skrev på, Hemma i Michigan.

Fokus uppmanar till Hemingwayläsning när augusti nu blir september och den kalla vinden snart börja slita i löven. Men inte bara det.

10 böcker du ska läsa i höstmörkret:

Höstens skuggor

Författare: Agnes von Krusenstjerna  

Utgiven: 1986

Kommentar: Agnes Von Krusenstjerna [1894–1940]  var en svensk författare och Fröknarna von Pahlen är en romansvit i sju delar. Böckerna utkom mellan åren 1930 och 1935. Romansvitens två huvudfigurer heter Petra och Angela von Pahlen. Romansviten ledde med sina öppna sexuella skildringar till Krusenstjernafejden. Böckerna filmatiserades 1964 under namnet Älskande par med Mai Zetterling som regissör. Höstens skuggor (1931) är den tredje romandelen i Von Pahlen-serien.

Höst

Författare: Al Smith

Utgiven: 2018

Kommentar: Första delen i en romancykel om de fyra årstiderna. Det är hösten 2016. Daniel är 101 år och Elisabeth är 32 år och de har varit vänner sedan hon var åtta år. Hon besöker honom ofta på ålderdomshemmet, läser högt ur böcker, berättar vad som pågår ute i världen och frågar sig vad som är meningen med allt.

Om hösten

Författare: Karl-Ove Knausgård

Utgiven: 2016

Kommentar: Den första av fyra årstidsböcker, med dedikationen Brev till en ofödd dotter. Ett barn väntar på att födas. En far slår sig ner för att skriva till det om vad som väntar. Han beskriver i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi. Han skriver om solen och om grävlingen, om sängen och om ensamheten.

Än finns det hopp

Författare: Karin Wahlberg

Utgiven: 2013

Kommentar: Första boken om människorna kring lasarettet i en svensk småstad på 1950-talet. 1953 härjar polioepidemin. Ella-Kristin går sjuksköterskeutbildningen och får praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon ska snart förlova sig med Carl, men de två har svårt att få tid över för varandra och har mycket olika bakgrund.

Höstvind och djupa vatten

Författare: Hans-Krister Rönblom

Utgiven: 1955

Kommentar: För den som gillar böcker från den svenska deckarens guldålder, som brukar tidsbestämmas till 1940-talet och åren efter, är det här definitivt en bok att läsa. Gerhard Bäck är änkeman och jobbar som elavläsare. På väg hem från ett möte i nykterhetslogen kör han in i en ståltråd och slår sig så illa att han avlider. Ett par dagar senare undviker en cyklist en liknande kollision. Någon har med berått mod spänt upp dödliga fällor i det lilla samhället Sundhamn.

Tidningarna skriver om "ståltrådsmannen" och Polisen konstaterar att de inte verkar vara tal om oskyldiga bus som gått snett. En psykiskt störd person tycks snarare vara i farten.

Historieläraren Paul Kenneth intresserar sig för fallet och börjar på egen hand bedriva en undersökning bland de boende i Sundhamn. 

Höstoffer

Författare: Mons Kallentoft

Utgiven: 2009

Kommentar: Den tredje boken med kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen. Advokat Jerry Stefansson hittas död i vallgraven vid sitt nyinköpta slott, Roxå utanför Linköping. Misstankarna riktas mot de tidigare ägarna av slottet, den högadliga familjen Örnsjö.

Döden på en blek häst

Författare: Amanda Hellberg

Utgiven: 2011

Kommentar: När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.Maja Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad? Maja Grå rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion – och en gäckande mördare.

Den hemliga historien

Författare: Donna Tartt

Utgiven: 1993

Kommentar: Richard Papen börjar på ett college i New England, en miljö helt annorlunda jämfört med de enkla förhållanden på USA:s västkust i vilka han vuxit upp. När han kommer in i skolans innersta intellektuella krets, känner han att han blir den han är ämnad att vara. Men hans nya vänner bär på en fruktansvärd hemlighet. 

Night film

Författare: Marisha Pessi

Utgiven: 2013

Kommentar: Stanislas Cordova har inte synts till sedan 1977. Hans fans dyrkar honom, men journalisten Scott McGrath, ser honom som den store fienden. Cordova var pappa till Ashley, men en oktobernatt hittas Ashley död, självmord, och McGrath är övertygad om att detta självmord kopplat till Cordova inte är en slump.

Generation loss

Författare: Elisabeth Hand

Utgiven: 2007

Kommentar: Cass Neary hade sin storhetstid på 70-talet, då hon var en del av New Yorks punkrörelse. Hennes bilder på musiker och deras kompisar gav henne en kort berömmelse. 30 år senare är på väg ner, nästan utslagen, när hon dras in i ett mysterium på en ö i Maine. En thriller.