Fokus tipsar: 10 böcker om sport som gör tillvaron lite roligare

Text:

Bild: TT

September med sin sensommarkänsla och sina utomhusaktiviteter övergår i oktober med sitt kvällsmörker och första kurande. Coronakrisen till trots drar också en rad internationella sporthändelser igång efter att ha pausat under pandemins utbrott och svallvågor. SHL i hockey, de europeiska fotbollsligorna, Champions League och franska mästerskapen i tennis går alla av stapeln under oktober.

Sport gör sig bäst att i första hand utöva, i andra hand se på live i tredje på tv och fjärde hand läsa om, brukar det heta. Riktigt sant är det inte.

Football Against The Enemy (1994)

Simon Kuper

Fotboll är så nära en global besatthet som något kan komma. Varför? Tjugotvå spelar som jagar en boll? Simon Kuper, kolumnist  på Financial Times, skrev boken Football Against The Enemy där han reste till 22 länder för att upptäcka hur fotboll har format nationell politik och kultur och hur kulturen och politiken har format fotbollen. Han talar med spelare, politiker och väver ihop allt till både anekdotisk, djuplodande och oupphörligen fascinerande berättelse.

Pocket Money (1986)

Gordon Burn

Burn blandar fiction och fakta i denna snookerskildring från  mitten av 1980-talets mitt. Varje turneringskontrakt, varje sketet hotellrum från Stoke till Guangzhou, varje timma på träningsbordet redovisas passionerat och läsaren får en ny favoritsport.

I Think Therefore I Play (2013)

Andrea Pirlo

Jag är Zlatan (2012)

David Lagercrantz

Skildringen av den senmoderna världsfotbollens skrodör nummer ett, Ibra, är kongenial. Insikterna från en av epokens allra största elegantanten Andrea Pirlo, är – faktiskt - djupsinniga.

Open (2009)

Andre Agassi 

Tillsammans med Pete Sampras dominerade Andre Agassi världstennisen under 1990-talet. Sampras vann lite oftare, men Agassi hade en större förmåga att hypnotisera sin publik med sin personlighet och sitt spel. I denna chockerande öppenhjärtiga och välskrivna biografi berättar han att han avskydde tennis och var rädd för sin pappa, missbrukade metamfetamin, spelade i peruk och Brooke Shields, Steffi Graf och Barbara Streisand. Spökskrivaren JR Moehringer intervjuade Agassi under 250 timmar och texten tränger kliniskt undan alla klichéer.

Tennisspelarna (1976)

Lars Gustafsson 

En roman som bubblar av livsglädje och egensinnigt filosoferande. Tennisbanan på universitet i solheta Austin, Texas spelar en huvudroll i boken. Något om tennisens hemlighet avslöjar Gustafsson, men man måste läsa det själv för att förstå. 

The Game

Ken Dryden

Förre målvakten I Montreal Canadiens, Ken Dryden, berättar om sitt hockeyliv I denna utsökta biografi som brukar kallas den bästa hockeybok som någonsin skrivits, och kastar ljus på vad ishockeyn betyder för kanadensare.

"Seabiscuit"

Laura Hillenbrand

Berättelsen om Seabiscuit,  en så kallad sagohäst, som ansågs oduglig som, fick mycket stryk och sågs som ohanterbar. Men han köptes av Charles Howard som tog hem honom till sin ranch och han fick en tränare, Tom Smith som kunde hantera Seabiscuit's humör och hittade rätt träningsmetod. Den bästa boken någonsin som hästar.

Vá för jävla pack é ni?

Berättelsen om Stockholm supporterkultur av Peter Johansson, Carl Jurell och Magnus Hagström

Va för jävla pack e ni? var en ramsa som ekade på Stockholmsläktarna under många år. Det är också den som fått namnge boken som berättar historien om Stockholms fotbollsklackar. Författarna Peter Johansson, Carl Jurell och Magnus Hagström som har bakgrund i varsin Stockholmsklack tar läsarna med på en resa från tidigt 70-tal ända in i 2000-talet. Tillsammans berättar de hur Hammarbys, AIK:s och Djurgårdens klackar växte fram och är vad de är idag.

Suzanne Lenglen – ett liv vigt åt tennis

Claude Anet

Vi har fått lära oss att New Journalism, att skriva reportage med litterära tekniker där närheten till händelsen eller personen är central, uppfanns på 1960-talet av amerikanska journalister med Tom Wolfe, Gay Talese och Hunter S Thompson i spetsen. Men Anets porträtt av 20-talets franska tennisdrottning visar att dygderna präglade det goda journalistiska hantverket redan då. Skildringen av Lenglens berömda match mot Helen Wills-Moody i Cannes vintern 1926 vibrerar av närvaro, detaljer och psykologisk skärpa