Fokus tipsar: 5 dystopiska tv-serier som visar att det faktiskt kan bli värre

Text:

Bild: TT/pressbilder

På pandemier och katastrofer kan man reagera på olika sätt. Hitta något som muntrar upp, lockar till ett och annat skratt och stänger av den eventuella alarmismen.

Eller så ser man något som får en att tänka: Det kunde faktiskt varit värre. Som inte så mycket handlar om katastroferna i sig som vad de gör med oss som människor.

Här är fem tv-serietips som alla drar åt det dystopiska med betoning på de senare. Några är inne i publiceringscykeln där nya avsnitt kommer veckovis.

1)  ”Years and Years”, HBO-BBC, tv-serie i sex avsnitt (2019)

I spåren av Trump och Brexit sprider sig missnöjet i Storbritannien och missnöjespolitikern Vivienne Rook (Emma Thompson) får allt större framgångar och blir till slut premiärminister. Utvecklingen fram till 2026 speglas i en familj och deras öden. Dystopiskt, underhållande (faktiskt!) och kanske nära vad som kan hända någonstans i Europa i framtiden.

2) ”1983”, Netflix, tv-serie i åtta avsnitt (2018)

I åtta avsnitt skildras hur ett fiktivt bombattentat utfört av motståndsrörelsen 1983 får återverkningar 20 år senare i ett i tv-serien fortfarande totalitärt Polen. Delvis regisserat av Agnieszka Holland, skolad av mästerregissören Andrzej Wajda. Mörkt, snyggt och bra.

3) ”Cobra”, C More-Sky, tv-serie i sex avsnitt (2020)

En naturkatastrof leder till avbrott i elförsörjningen och ett flygplan tvingas till en dramatisk nödlandning. Samtidigt hamnar premiärministern i att hantera ett privat dilemma i familjen.

4) ”The plot against America”, HBO, tv-serie i sex avsnitt (2020)

Ett USA av 40-tal där USA:s president lierat sig med Hitler, beskriver från ett kvarter i Newark, New Jersey, där den judiska familjen Levin står inför att leva i ett land som har en antisemitisk president. Flygarhjälten Charles Lindbergh har besegrat Franklin D. Roosevelt i presidentvalet och slutit en pakt med Nazityskland.

5) ”The Handmaids Tale”, HBO, tre säsonger (2017–2020)

Om livet i Gilead, ett totalitärt samhälle i ett USA som skakats av miljökatastrofer. Med låga födelsetal blir fertila kvinnor den fundamentalistiska regimens slavinnor, i försöken av att få mänskligheten att leva vidare. Offred (Elisabeth Moss) kämpar för att överleva och att hitta den dotter som tagits ifrån henne. Baseras på Margaret Atwoods roman.

LÄS OCKSÅ: Filmer, böcker & tv-serier för dig i ofrivillig karantän