Pengar luktar inte så mycket för svenska kändisar

Bild: NG HAN GUAN, Stina Stjernkvist/TT
Huawei, å sin sida, har upprepade gånger sagt att så inte är fallet och försökt beskriva ägarstrukturen. Att det är ett personalägt bolag där anställda tilldelades en kvot aktier och därefter årligen fler aktier baserat på sina meriter. Upplägget reser ännu fler frågor: Hur finansierar sig bolaget? Vad händer vid pengabrist och aktiekapital måste tillföras? Ska alla anställda skramla ihop till sin andel?
Nä. Många bedömare och experter, till exempel Fokus Kinakorrespondent Jojje Olsson, menar att ägaren de facto är kinesiska staten – den staten som använder Huawei och bolagets tekniska kompetens i förtrycket av drygt en miljon muslimer som har förts till politiska fångläger i regionen Xinjiang. Där sker en digital övervakning i massskala.
De kinesiska ambitionerna att grumla de faktiska förhållandet blir tydliga när man synar China development banks webbsida. Banken har tidigare gett Huawei motsvarande 300 miljarder kronor i krediter – antagligen för de tillfällen då anställda inte kunde skjuta till extramiljarder. Men på bankens webbplats nämns inte detta med ett ord. I princip alla banker skulle vara stolta över ett megaavtal av sådan skala. För kinesiska staten, som äger utvecklingsbanken, och som lånar pengar till ett påstått privatägd telekombolag, handlar det om något annat. Att inte visa sitt rätta ansikte.
Läs mer:
Kinas nästa giv: bli världsbäst på forskning
Kinasiffror ökar pressen på Donald Trump
Han siktar mot en ny kinesisk era