Grattis Annie Lööf, sämst på miljö

Text:

»Nominera den som du tycker förtjänar vinna Svenska Greenwashpriset«. Bredvid den entusiastiska uppmaningen finns en illustration på en buckla i guldfärg och jag skulle ljuga om inte vinnarskallen i mig aktiverades. Nu har jag förvisso aldrig vunnit något annat än »På Spåret« – inte ens när mitt gymnasium delade ut ett stipendium för den i årskursen som förutspåddes ha störst chans att lyckas som journalist fick jag uppdatera prishyllan. Men det är något med att vinna. Alla priser ska dock inte tolkas som komplimanger. Bakom den sluga – eller ska vi kalla det för tjusigt passivt-aggressivt – Svenska Greenwashpriset står föreningen Jordens Vänner.

Greenwashing som begrepp myntades 1986 och innebär att företag framställer något som bättre för miljön än vad det egentligen är. Man skulle kunna säga att det är falsk miljöreklam. Någon försöker tjäna på att utge sig för att vara något som de inte är. Liknande begrepp finns också i HBTQ-rörelsens »pinkwashing« – att någon försöker vinna falska poäng på att verka gayvänlig – och »whitewashing«, som blivit ett begrepp inom filmvärlden när exempelvis vita skådespelare castas i roller där det skulle varit människor av annan etnicitet. Man tvättar något i en färg och centrifugerar det i baktankar.

2017 års (tveksamt stolta) vinnare av Svenska Greenwashpriset blev Svenskt Flyg och de tre senaste årens pristagare har varit Miljöpartiets partistyrelse (2016), Cecilia Malmström (2015) och Trafikverket och Förbifart Stockholm (2014). Priset delades för första gången ut 2009 och gick då till Vattenfall för att de gjort en stor affär av sina små investeringar i förnybar energi och samtidigt gått loss på kolkraften.

Det underliggande budskapet är ungefär: »Stort grattis för att ni är sämst«.

Nu är det ju en hel månad kvar till nomineringsbrevlådan stänger – senast den 31 mars ska nomineringarna ha inkommit till Jordens Vänner – men nog vore det otänkbart att Annie Lööf inte skulle vara med bland årets fyra finalister.

Centerns partiledare har dragit på sig kritik för sin inställning till flygande och förra veckan meddelade partiet att man vill satsa 750 miljoner för ett forskningsprogram som ska ställa om flyget till ett grönt sätt att resa.

»Grönare flygbränsle ger bättre klimat och jobb i hela landet” twittrade Centern ut och man blir genast alldeles sugen på att genast ge sig ut och resa. Wow! Det är bara att flyga på – fast med grönare flygbränsle – och så kommer miljön att vinna på det. Klimatet blir till och med bättre. Man kan säga att man gör sina barnbarn och barnbarnsbarn en tjänst. Lite som när man handlar på rea och därför tjänar pengar. Man blir alldeles lättad. För så jobbigt det hade varit för nutidsmänniskan att behöva avstå något.

Läs mer:

Kristin Lundell: Hoppas att det nya skämmiga kommer att rädda jordklotet

Läs alla Kristin Lundells texter här