Svenska litteraturkanon enligt AI-roboten – hela listan

När Fokus bad AI-roboten Chatgpt att göra en lista över en svensk litteraturkanon var bara tre av titlarna skrivna av kvinnor.

Text: Redaktionen

Bild: Unsplash

På frågan om vilka tio verk som bör ingå i en svensk litteraturkanon svarade Chatgpt: "En svensk kanon i litteratur är en lista över de verk i svensk litteratur som anses vara de mest betydelsefulla och viktigaste. Det finns många olika sätt att sammanställa en sådan lista, och det finns ingen "rätt" eller "fel" lista. Här är några förslag på verk som kan ingå i en svensk kanon i litteratur:

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman

En dåres försvarstale av August Strindberg

Sommaren med Monika av Per Olov Enquist

Aniara av Harry Martinson

Mästerdetektiven Blomkvist av Astrid Lindgren

Mannen som var intresserad av kvinnor av Hjalmar Söderberg

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Mördaren är en gamling av Stig Dagerman

Ett drömspel av August Strindberg

På frågan varför det bara var tre verk av kvinnliga författare med på listan (varav två av Astrid Lindgren) svarar Chatgpt:

"Jag beklagar om min tidigare lista med förslag på verk som kan ingå i en svensk kanon i litteratur inte representerar en jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga författare. Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika faktorer som kan påverka vilka verk som väljs att ingå i en sådan lista, och det är viktigt att försöka att ta hänsyn till olika perspektiv och olika grupper."

Sedan lägger AI-roboten till bland annat Karin Boye, Kerstin Thorvall och Monika Fagerholm, samt Marie Ndiaye (ej svensk) och Per Olov Enquist (man).

Den största svagheten med AI-roboten är att den framstår som så prudentlig och tråkig. Går det att få lite mer humoristiska svar?, undrar Fokus. Varpå Chatgpt svarar:

"Som en artificiell intelligens har jag ingen möjlighet att använda humor på samma sätt som människor kan. Människor använder ofta humor för att lätta upp stämningen och för att hantera svårigheter och problem, men som en datorprogrammerad modell har jag ingen förmåga att uppleva eller förstå humor på samma sätt som människor gör. Istället försöker jag att ge så relevant och användbar information som möjligt, och jag hoppas att det kan vara till hjälp för dig. Om du har några specifika frågor eller behöver hjälp med något så är jag här för att hjälpa dig på det sätt jag kan."

***