Whoopi Goldberg trampar i klaveret – igen

Hennes relation till det judiska folket är ett fall för analyssoffan.

Text:

Bild: TT

Den amerikanska skådespelerskan och tv-profilen Whoopi Goldberg, 67, är återigen ute i blåsväder, efter att ånyo ha trampat i ras-klaveret. I februari 2022 påstod hon att nazisternas judeförföljelser och folkmord inte handlade om rasförföljelser, eftersom judarna i Europa varit vita. Förintelsen var alltså ett slags vitas våld mot vita. Eftersom just rasbegreppet var centralt i den nazistiska strävan att mörda alla judar – bland annat Hitler såg judarna som som en underlägsen ”ras" – var uttalandet ett slags historieförfalskning. 

Whoopi Goldberg fick häftig kritik för yttrandet, och hon bad senare om ursäkt för det. I samband med detta blev hon avstängd två veckor från sitt uppdrag som programledare för The View i kanalen ABC News.

Nu i dagarna, det vill säga i slutet av december 2022, gav hon en intervju i London i vilken hon återtar sin tidigare ståndpunkt att nazisternas mord på judar inte hade något med ras att göra, eftersom judar är vita. Att hon nu upprepar detta har återigen upprört många – vilket fått Whoopi Goldberg att återigen backa och be om ursäkt. 

Hela affären är genant från början till slut, eftersom Whoopi Goldberg blottar sin djupa okunskap om elementär historia. Den är också bisarr, eftersom den skapar en debatt där judiska organisationer och individer som kritiserar Whoopi Goldberg för att förvanska historien nästintill hamnar i en position där de argumenterar för att judar ska betraktas som en ras.

Judar är ett folk och inte bara en religion, men att frågan om judarna tillhör en egen ras eller ej blir viktig kan bara hända i USA, där rasdebatten spårat ur de senaste åren. Den frågan kompliceras dessutom av att judar ofta har gemensamt DNA, men skiftande hudfärger och utseenden.

Samtidigt som den wokerörelse vars huvudmål är att bekämpa rasism vuxit sig allt starkare i USA har också hatbrotten mot amerikanska judar ökat. Förövarna återfinns inte bara i högerextrema kretsar, utan även bland svarta och inte minst människor med rötter i Mellanöstern. Att antisemitiska hatbrott har ökat dramatiskt i USA har gått under radarn bland de progressiva antirasisterna. Judarna som grupp är ofta vita och välintegrerade, alltså stämmer de inte in i bilden av en förtryckt grupp. På amerikanska universitet och college finns därtill en växande fientlighet mot judiska studenter som stöttar eller åtminstone inte tar avstånd från staten Israel. 

Whoopi Goldbergs förhållande till det judiska folket är i sig något att reda ut på analyssoffan. Hon tog ett judiskt efternamn som artistnamn, men föddes som Caryn Elaine Johnson. Hon säger att hon alltid känt sig nära det judiska folket och har även påstått att hon har judiskt påbrå, ett av allt att döma falskt påstående.

***