SVT behandlar historien som en dekoration

Text: Nina van den Brink

I en era av retrotrender och nostalgi har historiska dramer fått sin glanstid. Och eftersom de blir outhärdliga för flertalet om de inte anpassas till en modern tittare, så behandlar de även ämnen som jämställdhet, homosexualitet och rasism. Att dessa frågor var så mycket mer konfliktfyllda i historiskt tid är en för dramaturger tacksam biverkan.

Men i en retroorienterad tid måste även retrointresset speglas. Därför frossar tv-serier och filmer som »Ted – för kärlekens skull« , »Fröken Frimans krig« och SVT:s pågående storsatsning »Vår tid är nu« i sekelskifteshattar, fyrtiotalsinteriörer, femtiotalsdans, sextiotalsrevolt och sjuttiotalsflum.

I SVT:s populära dramaserie »Vår tid är nu« går åren så fort att tiden reducerats nästan helt till dekoration. Verkligt brännande frågor, så som hur det under åren efter andra världskrigets slut egentligen gick till att lappa ihop ett samhälle som varit splittrat mellan tyskvänner å ena sidan och å den andra, får ingen plats. Hur djupt och smärtsamt skulle inte ett sådant drama, från bara några få år på det sena 1940-talet, till exempel, ha kunnat tala med vår polariserade tid under en tio avsnitt lång säsong.

I stället avhandlas över tjugo år på tjugo avsnitt med följden att historien förminskas till en charmig kuliss. Titta vilken gammal fin bil! Där revs klarakvarteren, det är verkligen 60-tal! Oj, där är Tage Erlander, så det måste vara före 1969, innan Palme tog över.

Ett onödigt dyrt sätt att berätta ett ganska ordinärt – om än charmigt – samtidsdrama på, verkar det.

Men förhoppningsfullt att de tio avsnitten i kommande säsong tre håller sig inom en treårsperiod, 1968-1971.

»Vår tid är nu« , säsong 1 & 2 finns på SVT Play. Säsong 3 har premiär under 2019.