Fina fisken

Text: Hilda Ärlemyr

Bild: Ida Jansson

De mest exklusiva japanska karparna, koi, må kosta en hel del – de dyraste går på tre miljoner kronor – men så lever de också betydligt längre än akvarieklassikern guldfisken. Med rätt gener och förutsättningar kan en koi bli upp till 100 år gammal.

Karpen har länge använts för att hålla risdammar i Japan rena från ogräs. I början av 1800-talet började bönder experimentera med förädling av fisken i staden Ojlya i Niigata-regionen. Men det var först när Niigata-karpen visades upp på en utställning i Tokyo 1914 som intresset för färgglad koi spreds i landet.

För att få kontakt med de bästa karpodlarna vänder sig utländska importörer till koiagenter i Japan. På rundresor handplockas sedan fiskarna med stor omsorg för att tillfredsställa såväl kunder på hemmaplan som domare i skönhetstävlingar. Den förädlade fisken finns i många sorter och färgkombinationer.

Hittills finns bara en enda koidomare i Sverige, Stefan Malm. Han har skrivit provet i Storbritannien och har under flera år gjort praktik på utställningar och shower. Kroppsform, skinnkvalitet och färg är några av kategorierna han bedömer.

– Det finns koi från många olika länder, men de vackraste fiskarna är alltid odlade i Japan. De har förfinat karparna sedan 1800-talet. Priserna är förstås därefter, säger Stefan Malm.

Men för många är koi som vilken annan hobby som helst, den billigaste fisken kostar 25 kronor. Man behöver en damm eller ett stort akvarium, och kanske framför allt ett gediget intresse för social fisk, menar Arne Eriksson som är ordförande för Koi Club Sweden.

– Det är en liten delfin, den känner igen en när man kommer och håller reda på mattider. Koi-karpen är en väldigt personlig fisk. Jag tror att det är det folk fastnar för.

FAKTA | Tre intelligenta vattenlevande djur

1. Bläckfisken. Forskning har visat att varje bläckfiskarm har sitt eget nervsystem som styr armens rörelser oberoende av hjärnan.

2. Grouper och muränor är exempel på två olika fiskarter som samarbetar när de jagar.

3. Vissa sorters läppfiskar använder stenar som verktyg för att krossa musslor till middag.