För hippt för Sverige

Text:

Bild: Scanpix (motage av Fokus)

Förra året mätte flygresor.se vilka europeiska resmål svenskarna var minst intresserade av. På första plats kom Georgien. Dit ville nästan ingen åka. Samtidigt listade New York Times reseredaktion 41 platser att besöka. Georgien hamnade på sjätte plats.

Landet, som gränsar till Ryssland, Azerbajdzjan, Armenien och Turkiet och Svarta havet, var en gång i tiden sovjeternas turistparadis. För den vackra naturen, den goda maten. Och för vinet.

Innan president Micheil Saakasjvili förlorade valet förra månaden, ville han återta turismstatusen och har därför bland annat byggt ut skidorterna. För att tvätta landets image efter kriget mot Ryssland 2008, har kritiker sagt. UD avråder fortfarande från resor till utbrytarrepublikerna Abchazien, Sydossetien och deras omedelbara närhet. Men i resten av landet ökar turismen.

New York Times listade landet högt för dess skidåkning. I bergen i norr och öster finns flera toppar som är över 5 000 meter höga, där man bland annat satsar på helikopterskidåkning. Nästan alla organiserade resor inkluderar bergsvandringar och historiska rundturer.

Men det är gourmetresorna som är på uppgång. Georgiens kokkonst blev känd i Västeuropa genom brittiska tv-stjärnan Nigella Lawsons kokbok »Feast«. Där -ägnas ett eget kapitel åt georgisk mat, som chatjapuri, det fyllda ostbrödet som -Nigella Lawson har ägnat åratal åt att återskapa efter att ha smakat på en restaurang i St Petersburg. Där finns också recept med valnötter, chili, örter, granatäpple, aubergine och baljväxter. Intresset för det georgiska kökets grunder har skapat en -turismtrend där familjer visar upp klassisk matlagning i sina hem.

Georgien toppar fler reselistor. När svenska tidningen Vagabond rankade okända vinresor var det bara Kina som kunde slå Georgien. Landet skryter om att vara det första som tillverkade vin, att man började för 8 000 år sedan. I dag pratar vinmakarna om hur det ryska handelsembargot har slagit ut en stor del av produktionen. Därför har man satsat på dyrare, mer högkvalitativa viner som ska exporteras till andra delar av världen. Och på vinresor för människor som gillar att åka till platser som listas som de minst populära.

 

Fakta |  Hit åker inte svenskarna

1. Minsk, Vitryssland Studio Totals nallebombning fick svenskarna att prata om Vitryssland. Men inte att resa dit. Bland sevärdheterna finns Chagalls barndomshem.

2. Yerevan, Armenien Resenärer berättar om vackra bokskogar och körsbärsträd. Gamla kloster, kyrkor och alpkåkar i trä i bergsområdena. Härifrån importerar Sverige kräftor.

3.Chisinau, Moldavien Landet brukar kallas
Europas fattigaste. Det skulle också kunna kallas Östeuropas Provence med sina lavendelfält och vinodlingar.