Sötsurt segertåg

Text:

Bild: Elin Björklund

I bland får en pr-konsult i uppdrag att skaka liv i någon gammal spritsort. Gör de sitt jobb dröjer det inte länge innan bartendrarna på de rätta krogarna, inflytelserika bloggare och tv:s matpratare hakar på. Detta kan vara förklaringen till att limoncellon, denna italienska sötsurstarka citronlikör, nu dyker upp lite varstans.

Men hur det än har gått till så är limoncellon här. Igen.

Den som vill göra limoncello från grunden utan att passera Systembolagets likörhylla bör utrusta sig med en del tålamod. För medan några av tv:s mer namnkunniga kockar sprider recept där pressade citroner ingår och som bara tar några dagar att göra, skakar de mer renläriga rysande på huvudet och hävdar att en riktig limoncello kräver såväl tid som en hel del handjagande.

Den äkta varan består, enligt de mer konservativa limoncellokramarna, av ekologiska citroner som ska tvättas lika noga som de sedan skalas utan att det vita närmast fruktköttet kommer med. Skalen ska dra som allra minst en månad tillsammans med brännvin. I Italien används gärna 95-procentig sprit. Efter detta silas spriten – helst ett par gånger – och blandas med en egenkokad sockerlag. Därefter ska den dra i ytterligare någon månad innan den hälls upp på flaskor. Nerkylning rekommenderas.

Det finns en rad historier om dryckens bakgrund. Något de flesta tycks vara överens om är att den har sitt ursprung i, på och runt Sorrento, Capri och Amalfikusten för så där hundra år sedan. I dag är det flera regioner som tillverkar sin egen limoncello. Och även om de varierar denna aperitif med lite olika styrka, söthet och karaktär så håller de sig nära ursprunget.

Andra har varit lite mer kreativa. Brittiska öltillverkaren Siren slog sig ihop med amerikanska kollegan Hill Farmstead samt danska mikrobryggeriet Mikkeller och tog fram Limoncello IPA med en alkoholhalt på 9,5 procent. Vid lanseringen av ölet hymlade de inte med att den sötsyrliga humledoftande drycken delat provsmakarna i två läger. Antingen hatar du det eller så älskar du det – det finns inget mittemellan.

Fakta | Andra sätt att få i sig limoncello

1. Elegant. Tänk bellini: skvimpa på någon centiliter eller två i champagneglasets botten och toppa upp med äkta bubblor.

2. Oblygt. Häll i en generös deciliter i semifreddon för rejält aromlyft.

3. Diskret. Spring förbi ginon med flaskan och låt några droppar bli extra smaksättning.