Ida Alterå, ny Cuf-ordförande: »Det fanns en splittring efter valet«

Text: Janne Sundling

Bild: Petronelle Halvorsen

I en Hasse & Tage-revy fanns Center­extremisten som stod extremt i mitten, allt skulle vara lagom. Inget för Ida Alterå, som nyligen blev ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf).

För håll i er: på stämman beslutade de om republik, platt skatt, sänkt »byxmyndighetsålder«, legalisering av cannabis och att avskaffa officiella helgdagar.

– Som ungdomsförbund ska vi utmana partiet och bygga en långsiktig opinion, säger hon.

– Jag upplever att partiet går i en alltmer liberal riktning. Men även gamla bonderörelsen hade i grunden liberala värderingar.

Valresultatet 2018 och opinionsmätningar visar att C ökar bland unga kvinnor i storstad.

– De är i större utsträckning engagerade i miljö- och klimatfrågor, de ser sig som feminister och antirasister. Vår politiska inriktning tilltalar dem. Och det är ingen nackdel att Annie är partiledare.

Förr var Cuf kända för att locka medlemmar genom danser. Stefan Löfven var rent av dansmedlem och något år passerades 100 000-gränsen mot dagens strax under 2 000 medlemmar.

– Det är nog lika många som engagerar sig sakpolitiskt nu som då. Men då drev Cuf skivbolag, ordnade logdanser och fotbolls- och innebandyturneringar. Nu handlar det mer om det politiska arbetet.

På 70-talet var det ett mittenparti, från 2004 med i Alliansen, men nu samarbetar C och L genom januariavtalet med regeringen. L hade en het debatt om det, i C hördes få röster emot förutom Centerstudenter. Men debatten fanns:

– Det fanns en ganska stor splittring bland medlemmarna om vilken linje vi skulle ta efter valet. Vi är borgerliga och liberala, och trivdes i Alliansen. Men det var det bästa för att få igenom så mycket liberal politik som möjligt.

– Jag tycker också att M och KD:s ungdomsförbund, Muf och KDU, rört sig allt längre bort från oss i en mer konservativ riktning.

Nu ska Cuf agera för att »deras« frågor i avtalet genomförs:

– En bred skattepolitisk överenskommelse blir viktig. I arbetsmarknadsfrågorna fick vi stora framgångar, som översynen av las, men där ska vi ligga på. Hyressättningen är en annan viktig fråga, vi ville se en fri hyressättning i hela hyresbeståndet. I miljöpolitiken är jag inte lika orolig, där har vi ändå en form av samsyn med MP.

Idas pappa, Ola Alterå, var själv Cuf-ordförande på 90-talet, senare statssek­reterare. Mamma Anna-Karin Hatt satt i regeringen och kandiderade som Centerledare 2011.

– Det var lite dubbelt. De var en stor inspiration och lärde mig mycket, men det gjorde att jag väntade och inte blev politiskt aktiv förrän jag var 19 år, då båda lämnat den direkta politiken.

– Jag läste alla partiers program. Med mitt miljöengagemang och min liberala övertygelse så var det C som stod för mina värderingar.

Du såg både politikens utsatthet och »the joy of politics«?

– Ja, precis, både vad man offrar och vad man vinner. Mina syskon har inte gått in i politiken.

Studierna till civilingenjör får stå på vänt ett tag.

– Jag är inte civilingenjörstypen, jag vill arbeta med samhällsfrågor och miljö- och hållbarhetsfrågor mer än detaljfrågor. Gärna politiskt också, under en del av livet.

Partiet hade den första kvinnliga partiledaren genom Karin Söder. Den förra (Maud Olofsson) och den nuvarande (Annie Lööf) är kvinna.

– Det hjälper att vi har haft Karin. Andra kvinnor har sett att de också kan ta plats och leda.

I Almedalen gjorde Annie Lööf ett utspel där Norrlands inland skulle ges dubbelt grundavdrag. Ida Alterå, då kandidat till att bli Cuf-ordförande, beskrev det som »ett riktigt dåligt förslag«.

– Det är viktigt att Cuf säger ifrån när man landar fel. Och här landade C helt fel.

Landsbygdens problem löses inte med några hundralappar, utan det handlar om tillgång till BB och sjukvård, bra skolor, samhällsservice och infrastruktur.

– Men vår största profilfråga har varit och är miljö- och klimatpolitiken. Den är mer aktuell än någonsin genom den rörelse som Greta Thunberg inspirerat till, säger Ida Alterå.