Han förvandlade Securitas till en internationell storkoncern

Gustaf Douglas, finansman och greve, dog den 3 maj. Han blev 85 år gammal.

Text: Staffan Heimerson

Bild: TT

Han hade stil, vänlighet och humor när han, välutbildad och kompetent, kom till sin nya arbetsplats. Men Gustaf Douglas var ännu ett oskrivet blad både i näringslivet och det offentliga Sverige och han möttes av misstro. Ty i ett antal baracker på Gärdet i Stockholm planerades för ett nytt radikalt nyhetsprogram i televisionen. Det var 1969 och den 31-årige Douglas hade fått rollen som administrativ chef. Därigenom var han även ekonomisk chef för Rapport. 

Rapports reportrar och redaktörer hade fått ryktet att vara "vänstervridna". Deras program gick i "den röda kanalen", inget de själva dementerade. Följaktligen betraktades den ekonomiansvarige med skepsis. Vad var värst med honom? Handelshögskolan? Nej! Karln var ju greve! Och inte heller det gick att dementera.  

Douglas (uttalas Dugglas) var definitivt sprungen ur högadel med rötterna i en skotsk klan. En värld där barnen gavs många och konstiga namn – Gustaf Archibald Siegwart i hans fall – och där det var självklart att skickas till internatskolan Sigtuna, där pennalismen var institutionaliserad. Douglas har vittnat om detta i sina memoarer Med blicken på stigen.  

Men även om Gustaf föddes privilegierad så var han inte förmögen till en början. Det var jobb som gällde, i tonåren på kemikoncernen Perstorp och en bilverkstad. Och efter studierna alltså på Sveriges Television och sedan Dagens Nyheter under stora delar av sjuttiotalet. Men klanhövdingen Albert Bonnier Jr sparkade honom, när Douglas, då  41 år gammal, vid sidan om sitt ordinarie arbete, blev kompanjon i fastighetsaffärer med den vid den tiden misskände Adam Backström. 

Så han övergick till egen affärsverksamhet. Han sa:  "Jag hade inget alternativ till att göra egna affärer. Det fanns inte någon som ville anställa en vd som fått sparken. Jag har alltid sett mig som en outsider."  

Douglas blev styrelseledamot både här och där och fann en guldgruva i ett ganska okänt småländskt företag, belysningskoncernen Fagerhult i Habo. Välskött, god omsättning, tillfredställande vinst. Och – framför allt – en jättelik kassa som bara låg där, oanvänd. Den blev starten för Douglas noggranna, oftast försiktiga men i ibland mera riskfyllda våga-och-vinn-satsningar. Vi vet resultatet. Douglas grundade 1985  investmentbolaget Latour som börsnoterades och i vilket han kom att äga 76 procent.  

Banalt men ändå viktigt var att rekrytera "rätt personer". "Bra människor", sa Douglas i en intervju, "sätter höga mål för sig själva. Nyckeln är att välja rätt och att stödja dem tills helvetet fryser." Den viktigaste rekryteringen för Douglas blev Melker Schörling som tillsattes som vd för det lilla säkerhetsföretaget Securitas. Duon förvandlade bolaget till en internationell storkoncern med över hundratusen anställda. Efter några år knoppades låstillverkaren Assa Abloy av, och även det bolaget växte till en jätte. Det sammantagna värdet på Securitas och Assa är idag över 300 miljarder kronor. 

Gustaf Douglas hann också njuta av sin framgångssaga. Han ägde  Rydboholms slott i  Uppland  och Stjärnors slott i Östergötland samtidigt som han var landets största privata skogsägare genom Boxholms Skogar AB. Han var en hängiven filatelist och blev som sådan ägare till världens dyraste och mest åtrådda frimärke, det svenska gula tre skilling banco-märket. 

Han gjorde gott i sin egen samhällsklass genom att på några år öka värdet på Riddarhusets olika stiftelser med en hel miljard kronor. Dessutom hade han tid för politiken och var under tretton år ledamot av Moderaternas partistyrelse.  

En tvist med hemkommunen Österåker om en privat marina som bedömdes som svartbygge, med påföljande uppmärksamhet i SVT:s Uppdrag granskning, var förstås smolk i glädjebägaren. Liksom det olyckliga förhållandet till brodern Philip som förlorade hela sin förmögenhet på börsen och dömdes till fängelse för ekobrott på nittiotalet. Douglas kommenterade kyligt för en tidning: "Jag har ingen relation med honom."

För Gustaf själv gick det bättre. I tidningen Affärsvärldens genomgång av Sveriges rikaste, som publicerades i april i år, hamnade han på nionde plats. Vid frånfället uppskattades förmögenheten till över 100 miljarder kronor.