Reinfeldt: Det kan förhindra Biden under hans första tid i Vita huset

Text: FOKUS I SAMARBETE MED DELOITTE

Se hela webbinariet längst ner i artikeln eller via Fokus Youtube-sida

Presidentvalet i USA är över (även om alla röster ännu inte är räknade) och det står klart att Joe Biden tar över Vita huset efter Donald Trump. Men vad är det för verklighet som möter Biden under hans första tid som president?

Coronaviruset härjar i världen, arbetslösheten är hög – och Demokraterna riskerar att bli minoritet i senaten. Dessa frågor stod på agendan under höstens andra avsnitt av Morning call – webbinarieserien som arrangeras av Deloitte och Fokus.

En av paneldeltagarna var den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, som tror att senaten kan sätta krokben för Biden.

– Får Republikanerna majoritet där förhindrar det Joe Biden i finanspolitiken och lagstiftningen. Detta var något även skedde under Obamas presidentskap och gör att han inte kan röra till exempel bolagsskatten, säger Fredrik Reinfeldt.

LÄS OCKSÅ: Kampen om senaten – i skuggan av presidentvalet

Även om Bidens makt skulle bli kringskuren tror han ändå att det kommer märkas att det är en ny president i USA.

– Han kommer ändra tonläget och återskapa band till andra demokratier. Hans mångåriga erfarenhet kan lugna ner ett uppskruvat tonläge mot andra nationer, säger Fredrik Reinfeldt.

I panelen ingick även Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och Ylva Berg, vd Business Sweden. Samtalet leddes av Fokus chefredaktör Jon Åsberg och Lotta Dinkelspiel, chefredaktör på Squid.

Se hela webbinariet här: