Nellie Erberth: ”Många män vill ha sex med minderåriga”

I dokumentärserien Köp mina trosor wallraffar SVT-reportern Nellie Erberth i världen av sugardejting. Ingen vill köpa hennes trosor, men männen betalar gärna för mer än så.

Text: Birgitta Haglund

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Sugardating har ökat markant under senare år. Kontakterna sker främst på särskilda webbsidor för den här typen av tjänster, dejtingappar eller på sociala medier.  

–Alla tjejer jag känner, inklusive jag själv, har fått förfrågningar från sugardaddies på Instagram hur länge som helst. Om man som ung kvinna blir ”ingroomad” är det ganska lätt att fastna i sugardating. Det är ett vanligt fenomen och det kan hända alla, säger Nellie Erberth. 

Sugardating är alltså företeelsen när äldre personer (oftast män, sugardaddies) dejtar yngre personer (oftast kvinnor, sugarbabes), och erbjuder gåvor för det – pengar, kläder, resor. I gengäld förväntar de sig sexuella tjänster. Jämställdhetsmyndigheten beskriver det på sin hemsida som att förbindelsen kännetecknas av makt och kontroll från köparens sida och att det handlar om en form av prostitution.  

En av Nellie Erberths drivkrafter som reporter och grävande journalist på SVT Malmö är att ta reda på sanningen och att visa på de orättvisor som förekommer gentemot utsatta grupper i samhället. För att granska sugardejting valde hon att wallraffa.  

Köp mina trosor inleds med att hon och hennes vän KG bestämmer sig för att se om det går att få betalt av sugardaddies utan att blanda in sex. De provar att sälja sina använda trosor på nätet. Men männen vill inte betala ett öre utan att få sexuella handlingar tillbaka. På kontot som de startar på en sugardating-app börjar det välla in dickpics (penisbilder) och skamliga förslag – runt tjugo meddelanden om dagen från män som inte sällan är trettio år äldre än dem.  

Dokumentären Köp mina trosor. Foto: Jan Danielsson/SVT

– Jag började känna mig jagad och tyckte verkligen det var obehagligt att konstant få så många meddelanden om sexköp, säger Nellie Erberth.  

Hon lägger sedan upp ett falskt konto och utger sig för att vara en 14-årig högstadieelev. Då snarare tilltar meddelandena.  

– I en scen frågar jag en man jag pratar med i telefon om han inte tycker det är konstigt att han som fyrtioåttaåring vill ha kontakt med någon som går på högstadiet. Och då lägger han på.  

En av de insikter från arbetet med serien som har berört Nellie Erberth mest är att det finns så många män som, om de får välja, föredrar att ha sex med minderåriga. Hon har också förvånats över vilka enorma mängder män det är som vill köpa sex. 

– Jag tycker det pratas alldeles för lite om det, och om att männen så ofta kommer undan med det.  

Dejterna i serien är filmade med hemlig kamera. Männen är maskade till oigenkännlighet, rösterna är förvrängda. Vissa av dem verkar trevliga, andra ensamma, några blir retliga när de förstår att hon inte vill sälja sex.  

– Varenda man jag har träffat har varit medelålders, vit, ofta haft fru eller sambo och barn, egna döttrar. En vanlig mellanchefstyp som vill köpa sex av en yngre kvinna. 

Varför är det bara vita män, tror du?  

– Svårt att svara på – jag har fått uppgiften av genusforskaren Lena Gunnarsson. Det hon säger är att på de sugardating-sajter hon forskade på var majoriteten vita, medelålders män. Det stämmer också överens med de män jag och KG träffade på. 

En gråzonsvärld

I reklamen på Youtube och Tiktok framställs sugardejting ofta som glamouröst – att vara någons sugarbabe är en normal kärleksrelation som kryddas med dyra restaurangliv och lyxiga presenter. Ett enkelt sätt att tjäna pengar på för unga kvinnor. Detta är en romantisering, menar Nellie Erberth. 

– Det här verkar väldigt attraktivt att ge sig in i. Men det är en gråzonsvärld. 

Polisen ser denna verksamhet som prostitution, där våldtäkt mot barn kan förekomma. Bevisläget är dock väldigt knepigt. Det finns kryphål i lagen som sugardaddies utnyttjar, förklarar Nellie Erberth.  

– Kvinnorna kan få betalt långt efteråt via swish, eller få en present, det gör det svårt att knyta betalningen direkt till sexköpet. 

Det finns ju andra vägar än sugardejting att välja som kvinna för att tjäna pengar, som att ta ett städjobb. Så varför ger sig kvinnor in i detta? 

– Jag tror det handlar mycket om att kvinnor från tidig ålder får lära sig att den makt vi besitter, det är den sexuella. Att det är den vi har och den vi kan använda oss av. 

Nellie Erberth, journalist och upphovsman till serien "Köp mina trosor", som undersöker sugerdejting. Foto: Mickan Palmqvist / TT

Nellie Erberth vill skildra vad det är som lockar kvinnorna med sugardejting och har därför valt bort att intervjua några män.  

– Jag är inte så intresserad av att granska en enskild man utan jag vill ställa de stora frågorna: Varför vill män köpa sex och hur påverkar det kvinnor? 

För männens del handlar det om kravlösa relationer, få sex med en ung kvinna. Nellie Erberth säger att de inte ser sugardejting som ett sexköp, utan som ”ett jättebra och ömsesidigt utbyte som även kvinnan får ut något av”. Många kvinnor mår däremot dåligt, berättar hon. De känner ofta skam, kanske självförakt. Men det finns också kvinnor som tycker att sugardejtingen fungerar bra. En säger i dokumentären: ”De flesta män jag träffar på dessa sajter har behandlat mig så mycket bättre och med så mycket mer respekt än de män jag träffat privat. Vilket egentligen är för jävligt, på ett sätt.”  

Nellie Erberth betonar att även de kvinnor som är positiva till sugardejting samtidigt varnar andra för att ge sig in i det.  

– Ingen vill uppmuntra andra kvinnor till det, för att det är så himla svårt att sätta sina egna gränser. De förflyttas. Och plötsligt befinner man sig i en sits som man inte känner att man valt själv och inte kan komma ur. 

Det kvinnorna tycks ha gemensamt är bilden av att de tillskansar sig makt genom att lura sina sugardaddies, att få dessa att tro att de är intresserade på riktigt. 

– Det är en väldigt utbredd bild, även jag och KG tänkte så när vi började dejta i serien – männen försöker bara utnyttja oss så vi kan lika bra tjäna pengar på dem och utnyttja dem tillbaka. Men det är någon som i sin tur tjänar på att vi tänker så – och det är männen.  

Det märks tydligt i den här serien, och även i de krönikor som Nellie Erberth skrivit tidigare i Expressen, att hon har ett feministiskt driv. 

– Jag tror det beror på min uppväxt. Min pappa var journalist och jag är uppfostrad att våga ställa frågor kring det här ämnet och inte nöja mig med svaren jag får.  

Hon säger att som ung kvinna blir man konstant utsatt för mäns närmanden och att män överlag på mer eller mindre subtila sätt förminskar kvinnor.  

Vad menar du med konstant, hur ofta är det? 

– Det skiljer sig ju från person till person, men alla kvinnor jag känner har fått meddelandeförfrågningar på sociala medier som inte varit önskvärda. 

När hon skrev krönikor från Expressen fick hon enormt många mejl från män som handlade om hur hon såg ut. 

– De ville träffa mig. Inget handlade om de ämnen jag skrev om. Så ser verkligheten ut för kvinnor, upp till en viss ålder. 

När hon nu syns i tv-rutan skriver män till henne och försöker ragga. Fast inte alla: 

– Vissa av dem är i stället arga för att jag visar upp kukar i tv.  

I serien har hon valt att visa de dickpics hon och KG tagit emot. Män som onanerar och filmar sitt kön i närbild.  

– Jag förstår att vissa av tittarna inte tycker det är så kul att få se, men det tycker inte vi kvinnor heller – och det är poängen. Beteendet är så normaliserat att jag inte ens tänkt tanken tidigare att jag kan anmäla dessa män för övergrepp, vilket det faktiskt är.  

Har de här upplevelserna under ditt wallraffande som sugarbabe förändrat din syn på män? 

– Det är en svår fråga. Jag har valt att leva med en man, jag är uppväxt med två storebröder och min pappa är min bästa vän. Fast jag skulle säga att majoriteten av männen är av samma skrot och korn. Och jag är så trött på deras beteende.  

Det är en mörk bild. 

– Ja, det får man säga att jag har. Men jag har inte blivit tillräckligt motbevisad än.  

Går det att generalisera om män på det viset? 

– Jag tycker det är självklart att man inte kan säga "alla män", eftersom det uppenbarligen inte är alla män som beter sig på det här sättet. Men det går inte att komma ifrån att det är en stor andel män som till exempel vill köpa sex eller vill träffa en minderårig person, och det de har gemensamt är att de är just män. Vi lever i ett patriarkalt samhälle, det är viktigt att inte glömma bort, och det kan man ju tycka är mörkt även om man inte tycker att alla män är idioter. 

Nellie Erberth

Aktuell: Med dokumentärserien Köp mina trosor på SVT. 

Född: 19 maj 1995. 

Familj: Farsan och morsan, två bröder och så min kära sambo Olle. 

Äter: Helst godis. 

Dricker: Pinsamt nog energidrycker. 

Bor: På Dalaplan i Malmö. 

Hobbyer: Gillar att gå på festivaler, särskilt Effir – en ideell festival skapad av ett kompisgäng. 

Läser: Gillade Karin Smirnoffs Jag for ner till bror

Lyssnar på: Cowboy Blau. 

***

Text: Birgitta Haglund

Toppbild: TT