Bara Buschdemokrater kvar när gamla KD:are försvinner

KD backar. Det handlar inte bara om misstankarna om grovt förtal. Avhopparna skyller också på högersvängen.

Text:

Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT, Emma Hellgren

– Om Moderaterna investerar i fem kanoner ska Kristdemokraterna ha tio. 

Han ligger på sjukan just nu, Knut Isaksson i Dorotea. Det är ingen fara med honom – han pratar gärna ändå. Han är som många av gubbarna uppe i inlandet: känner folk, kan samhället. När han slutade som kommunchef blev han i stället politiker; drog igång en ny kristdemokratisk partiförening och skottade in sig själv i kommunfullmäktige. Där bildade han majoritet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Frikyrkan är stark i många norrländska inlandskommuner och befolkningen är äldre än genomsnittet. Här kommer man långt med att känna folk och vara lite hygglig. 

För tio år sedan utsågs Knut Isaksson till årets kristdemokrat. Nu har han lämnat partiet. Droppen var samarbetet med SD, men det hade varit på gång länge.

– Det är högersvängen som partiet gjort. Ett parti som förr i tiden inte ville kalla sig borgerligt bekänner sig till att vara det mesta högerpartiet. Busch kan inte säga något utan att tillägga från höger. Många kristdemokrater är inte högermänniskor, säger Knut Isaksson.

Falangstriderna i Kristdemokraterna har beskrivits många gånger. Det brukar beskrivas som att de snälla frikyrkomänniskorna från Jönköpingstrakten konkurrerades ut av de hårda högerprofilerna från ungdomsförbundet. Sara Skyttedal sänkte decemberöverenskommelsen och Ebba Busch blev partiledaren som tog partiet till ett succéresultat i valet 2018. 

När den då 67-årige Knut Isaksson i Dorotea utsågs till årets kristdemokrat företrädde partiet en annan politik. Det gick inget vidare i opinionen och partiet hade fler falanger än procentenheter i mätningarna. Journalisten Torbjörn Nilsson beskrev det i Fokus för elva år sedan som att fem falanger bekämpade varandra i en bitter strid om organisation. 

Må så vara. Men Ebba Busch segrade och hon tog med partiet åt sitt håll. KD blev alltmer höger i sin politik och det funkade inför valet 2018. Partiets 6,3 procent i riksdagsvalet var det bästa resultatet på tolv år och Ebba Busch har fortsatt att ta partiet i samma riktning med goda resultat.

Men förra året började det att gå sämre och nu hörs återigen några av rösterna som hållit tyst under den mer positiva perioden. 

För första gången har problemen börjat hopa sig för KD-ledaren. Först husaffären, sedan det eventuella förtalet. Formellt handlar det om en misstanke om grovt förtal av en jurist, som företräder den man som hon försökte köpa ett hus av men som senare ångrade sig. Båda rättsprocesserna har fått mycket uppmärksamhet och i Novus förtroendemätningar har partiledaren haft dalande siffror sedan förra sommaren, även om hon fortfarande ligger på högre nivåer än Nyamko Sabuni, miljöpartisterna och Nooshi Dadgostar. 

Det är en ny väljargrupp som attraheras av budskapet. De gamla kristdemokraterna försvinner.

Hennes position i partiet är fortfarande stark. Partiets 4,5 procent i senaste SCB-mätningen har inte inneburit att röster för en ny partiledare har höjts, men mätningen noterar att det finns en statistiskt säkerställd nettoförlust av väljare på 1,4 procentenheter till Moderaterna jämfört med valet 2018. 

Om man jämför med tiden när Knut Isaksson gick med i partiet ser det ännu bättre ut. Trots tappet har man 50 procent högre stöd i opinionen än då – men det är inte poängen – enligt Isaksson. De gamla väljarna finns inte kvar, menar han. 

För Knut Isaksson är förhållandet med kristdemokratin och politiken slut. Han har lämnat både partiet och kommunfullmäktige.

Han berättar att många gamla veteraner hört av sig efter avskedet. Få av dem finns kvar på listorna inför valet 2022. 

– Det är ett nytt parti på gång. Det är en ny väljargrupp som attraheras av budskapet. De gamla kristdemokraterna försvinner. Det är en enkel tolkning som jag gör.