Exit Stureplan – välkommen till Centerpartiet Classic

Centerpartiet vill enligt sin Framtidsagenda göra ett bättre valresultat 2022 än 2018 och få fler mandat. Det är svårt att hitta partier som vill motsatsen.

Text:

Bild: Claudio Bresciani/TT

Hur såg det ut runt Stureplan vid 14-tiden i dag, fredag? Jag var inte där och det var inte Stureplanscentern heller.

De är en tämligen bortglömd företeelse i dagens Centerparti. Det var tydligt när partiet i dag presenterade sin Framtidsagenda.

Centerpartiet ska vara ett självständigt, borgerligt, liberalt parti i mitten av svensk politik, som ska styras av sina jordnära, liberala värderingar, hette det.

Ordet jordnära återkom flera gånger.

Annat var det 2011 och upptakten till debatten partiets idépolitiska program. 

När förslaget skickades ut fick nya partiledaren avbryta sin semester i Thailand för att lugna stormen i Centerleden. Nyliberaler och Timbrohögern håller på att ta över partiet, klagade medlemmar och tidigare partiledaren Olof Johansson.

– En hel del kontroversiella förslag har strukits, som de om månggifte, ändrad arvsrätt, slopad skolplikt och meningen om en minimal stat, sa Annie Lööf, när hon presenterade partistyrelsens förslag året därpå.

Stureplanscentern trivdes bättre över ett glas champagne med kompisarna från Timbro och Ekumeniken, än vid kokkaffet i en bygdegård någonstans i Sverige. Många av de tongivande unga, som Annie Lööf och Frederick Federley, hade skolats in i den borgerliga Ekumeniken, som Ulf Kristersson och Michael Arthursson, nu partisekreterare, hade startat på 90-talet för att överbrygga de borgerliga skillnaderna.

I dag är de mer vildsinta liberala idéerna borta. Centerpartiet ska hitta ”olika lösningar för ett konstruktivt samarbete” och våga vara ”konstruktiva brobyggare inom politiken”.

Men Centerpartiet fruktar ingen liberal konkurrens från vare sig Liberalerna eller Moderaterna. Den tiden är förbi. Fast partiet ska bli en ”motor för en större liberal sfär”.

Det skulle kunna uttryckas som att partiet i valet nästa år vill bli hemvist för M-, KD- och L-väljare som ser samarbete med Sverigedemokraterna som avgörande för att vända sitt parti ryggen. 

– Inom svensk borgerlighet finns en längtan efter liberala och borgerliga reformer utan att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi ska skapa mötesplatser för de som vill se liberala reformer, förklarade Annie Lööf på pressträffen i dag.

Tio år har gått sedan den stormiga partidebatten om idéprogrammet. Världen och Sverige ser annorlunda ut, och synen på SD har kluvit gamla Alliansen. Ett signum för var C själva placerar sig i denna nya politiska värld är att de återkallar fyrklövern som symbol.

– Det är ettt Centerparti du kan känna igen, som är rotade i våra jordnära värderingar, sa partisekreteraren Michael Arthursson.

Både han och Annie Lööf var nya på sina poster då, 2011. Tio år senare är de kvar i samma roller, bara Jimmie Åkesson av de andra partitopparna har varit med lika länge.

Lite är det som ett Centerpartiet Classic. Åter till rötterna, det jordnära. Åter betonas klyftorna mellan stad och landsbygd starkare. Exit Stureplan. 

”Det handlar om mer rättvisa förutsättningar – att säkerställa att service, bostäder, infrastruktur och trygghet har en grundläggande nivå oavsett var i landet du bor eller vad du har för bakgrund”, skriver de i Framtidsagendan.

Och de skriver också att ”Sverige behöver ett politiskt ledarskap för en ljusare framtid” och ”Ett politiskt samarbete i den breda politiska mitten, utan att ytterkantspartier har ett avgörande inflytande, är det bästa för Sverige”.

Stureplanscentern då? Jo, det ekar rätt tomt, förutom utspel från ungdomsförbundet CUF mot LAS eller några utspel från Centerstudenter. Senaste twitterinlägget är från 2015 och typiskt nog från Martin Borgs, som sedan blev Moderaternas kommunikationschef. Hemsidan svarar inte. Och Federley begrundar sin framtid. 

Så välkommen till Centerpartiet Classic. Den ”efterlängtade fyrklövern” är tillbaka – om nu inte samarbetet med M, KD och L avses som fyrklöver. Det duger bara i enskilda frågor och i ett antal av de 200 kommuner där Centerpartiet finns med i styret. Och alla som försökt blanda blått och gult vet att det blir grönt. Mer närodlat och jordnära.