Liberalerna: Här är Nyamko Sabunis främsta utmanare till partiledarposten

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Mycket blev fel i Nyamko Sabunis tal på L-landsmötet. Hon ville »motverka integration« och att »temperaturhöjningen ska nås« i klimatfrågan. Och var det Ungern som Sverige slog för att nå fotbolls-EM?

L-ledaren hade efter mer än 100 dagar på posten ingen linje för partiet framåt, mer än ett förortspaket och elvägar. Det var visserligen bra, tycker de som bar fram henne. Andra tvekar: Har de som gav henne makten någon plan?

– Det värsta vore om hon inte vågar vara tydligare av rädsla att riva upp interna konflikter, säger en källa.

Det finns de som hävdar att ängsligheten får partiledaren, som är »självständig men inte konfliktbenägen«, att ha en fot på bromsen. Kampen mot Erik Ullenhag var uppslitande och få vill ha en ny strid.

Sabuni valdes med ett starkt medlemsmandat, och ska en palatskupp ske bör något distrikt långt ifrån kritikerna i Stockholm stå för hugget.

– Nyamko sitter över valet. Men hon måste se till att vi hänger kvar i riksdagen och att siffrorna är där Jan slutade, gärna högre, säger en liberalpartist.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

Vem som efterträder beror på hur hon går. Sker det på grund av missnöje med personen Nyamko så ligger Johan Pehrson, 51, bra till.

– Johan har stärkt sin ställning, han är bullrig och mysig. Men är han tillräckligt liberal? frågar en liberalpartist.

En som står Sabuni nära, och som på egna meriter gjort sig populär, är Mats Persson, 39, ekonom från Lund med tydlig borgerlig profil. Han var ekonomisk-politisk talesperson även under Björklund och hängiven, om än inte aktiv, motståndare till avtalet med regeringen.

Blir det å andra sidan på grund av missnöje med politiken som Sabuni går så blir läget annorlunda. På L:s interna Facebooksida oroas en del över att partiledaren likt KD ska bjuda SD på köttbullelunch, och bli tydligare negativ till invandring.

– Jag har hört en del av dem ångra att man inte stödde Birgitta Ohlsson när hon ställde upp mot Björklund, säger en luttrad partigängare.

Christer Nylander, 51, är ett namn om det behövs någon snabbt. Sedan finns Lina Nordquist, 41, i Uppsala, som beskrivs som klok och sympatisk, forskare i farmakologi och skarp ideologisk. Även regionrådet Anna Starbrink, 48, i Stockholm nämns, hon som vann en prestigeseger mot styrelsen på landsmötet: att det numera krävs ett landsmötesbeslut för att lämna januariavtalet.

På socialliberala sidan finns Fredrik Malm, 42, som i Liberal debatt nyligen tyckte att L borde sitta i regering med S. Mer motsats till Sabuni & Co blir det inte denna höst.

Här är möjliga efterträdare till Nyamko Sabuni:

Johan Pehrson 51 år, riksdagen,gruppledare.

Christer Nylander 51 år, riksdagen, ordförandei kulturutskottet.

Lina Nordquist 41 år, riksdagen.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet