Nyamko Sabuni avgår – Johan Pehrson föreslås ta över

Liberalernas partiledare avgår. Det säger hon på en presskonferens under fredagen.

Text:

Bild: TT

Nyamko Sabuni lämnar partiledarposten för Liberalerna med knappt ett halvår kvar till valet. Det meddelade hon på en presskonferens under fredagen.

– Hela mig och diskussionen om hela mig skymmer det som är allra viktigast. Att samhällsproblemen ges lösningar och att väljarna hör de liberala svaren.

–För att vi ska bli det nya Sverige krävs mycket av oss alla. Jag ser vägen framför mig men jag ser också att det inte är jag som ska gå i första ledet. Jag har meddelat valberedningens ordförande att jag i dag lämnar posten som partiledare för Sveriges liberala parti.

Hon säger på presskonferensen att samtal om henne inte ska skymma samtalen som bör föras om Sverige.

En av orsakerna, enligt DN, är uppståndelsen efter ett parti som lagts upp på Liberalernas youtubekanal där Sabuni bland annat sa att hon möjligen skulle åka till först Värmland och senare Norge i händelse av krig i Sverige. Citatet uppmärksammades av journalisten Max V Karlsson på Twitter förra veckan.

Nyamko Sabuni har varit partiledare för Liberalerna sedan 2019. Hon tog över efter Jan Björklund och efter en uppslitande process där partiet hade en offentlig konflikt om förhållningssättet till Sverigedemokraterna.

Journalisterna fick inga möjligheter att ställa några frågor efter presskonferensen. Enligt Ekots uppgifter kan Johan Pehrson ersätta som partiledare. Han är i dag vice ordförande för Liberalerna och gruppledare för partiet i riksdagen.

Partiet har inte fått något lyft i opinionen efter Sabunis tillträde. I de senaste mätningarna fick partiet drygt två procent och har dessutom uppmätt lågt förtroende i förtroendemätningarna.

Senare under eftermiddagen meddelade partisekreteraren Juno Blom att även hon avgår från sin post. Den nya partiledaren måste få möjlighet att forma sitt eget lag, menar Juno Blom.