Nyans hoppas locka El-Haj

Stormarna runt nyblivne politiske vilden Jamal El-Haj fortsätter. Nu försöker partiet Nyans få in en fot i Riksdagen genom honom.

Text: Fokus / Marcus Botsjö, TT

Bild: TT

Till slut blev turerna runt riksdagsledamoten Jamal El-Haj för många för Socialdemokraterna i Skåne. I slutet på förra veckan förklarade de att El-Haj inte längre hade deras förtroende och uppmanade honom att lämna sin riksdagsplats. Detta efter en kolumn på Expressens ledarsida där journalisten Sofie Löwenmark avslöjade att El-Haj hade utnyttjat sin position som riksdagsledamot för att påverka Migrationsverket i ett asylärende så att en konservativ imam skulle få stanna här.  

Tidigare har El-Haj också deltagit vid en islamistisk konferens i Malmö, i strid med partiets rekommendationer. Där deltog även företrädare för den palestinska terrororganisationen Hamas. Efter helgen bekräftade El-Haj skriftligen att han lämnar S men behåller sin plats i Riksdagen och blir politisk vilde.  

– Jag skulle erbjuda mig att avgå som partiledare och nominera honom i stället, säger det muslimskt färgade partiet Nyans ordförande Mikail Yüksel, som också berättar att han har försökt kontakta Jamal El-Haj, men inte fått något svar ännu. 

– Han brinner för samma frågor som oss och har erfarenhet av arbete i riksdagen. Jag tror att vi skulle kunna lyfta Palestinafrågan till en helt annan nivå med honom i riksdagen. 

Partiföreträdare för Nyans har sagt att kampen mot islamofobi och rasism är huvudfrågor för partiet, förstatligande av skolan en annan. Nyans vill även satsa mer på skolan samt förbjuda koranbränningar och karikatyrer av profeten Muhammed. 

Och detta är inte första gången partiet uppvaktar Jamal El-Haj. Så sent som i januari uttalade sig El-Haj efter att Nyans då också kontaktat honom. Svaret den gången var ett bestämt "nej tack". 

"Jag är en seriös riksdagsledamot och stolt medlem i Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Jag har varken förtroende för Nyans eller för Mikail Yüksel ”, sade El-Haj i en skriftlig kommentar till Expressen. 

Men Mikal Yüksel ser inte det uttalandet som något problem. 

– Jag tror inte att han tycker så egentligen. Jag tror det var en talepunkt från Socialdemokraterna som han tvingades återge. 

Att uppmana El-Haj att lämna riksdagen var enligt Mikail Yüksel ett hyckleri av Socialdemokraterna. 

– Jag tycker de har agerat fegt och svikit honom. 

Partiet Nyans

Partiet Nyans bildades 2019 och hade i valet 2022 siktat på att nå bland annat kommunfullmäktige i Stockholm, Malmö och Göteborg samt riksdagen. 

Partiet fick två mandat i Botkyrka kommun och ett i Landskrona. 

Nyans leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel lokal C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg. 

En granskning från HD och Sydsvenskan år 2022 visade att fem av Nyans då 25 kandidater som var folkbokförda i Skåne upprepade gånger hade spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om covid-19 och terrorattentaten den 11 september 2001. Efter detta uteslöts tre kandidater ur partiet. 

Källa: TT 

***