Magnus Ranstorp: ”Nyans har fått blodad tand”

Det muslimskt orienterade partiet Nyans nådde modesta framgångar i valet. Har det potential att växa till nästa val?

Text:

Bild: TT

Med 28 000 röster i riksdagsvalet – drygt 0,4 procent – blev Nyans största parti utanför riksdagen. Partiledaren Mikail Yüksel tar dock fasta på lokala framgångar: i Malmö fick partiet 2,1 procent, och i enstaka valdistrikt mer än var fjärde röst. 

Kritiker kallar partiet islamistiskt, exempelvis med utgångspunkt i Sydsvenskans avslöjande att flera av partiets registrerade kandidater spred konspirationsteorier, grov antisemitism och hat mot shiamuslimer inför valet. Partiets företrädare menar i stället att Nyans värnar alla minoriteters rättigheter.

Populism och desinformation

Enligt statsvetaren och terrorexperten Magnus Ranstorp ligger sanningen någonstans mittemellan.

– Nyans är ett extremt populistiskt parti. Det försöker ge sken av att företräda minoriteter i allmänhet, men tittar man på sakfrågorna handlar det mest om muslimer. Man kan kalla det ett intresseparti för muslimer i Sverige, säger statsvetaren Magnus Ranstorp.

Den sakpolitiska profilen präglas av frågor som förbud mot koranbränningar och Muhammedkarikatyrer samt ett engagemang mot slöjförbud i skolan. 

– Dessutom har partiet Nyans i växelverkan med aktivister och islamister spridit myten att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn för att tvångsassimilera dem. Nyans har också genomfört desinformationskampanjer mot svenska myndigheter via medier som Al Jazeera, turkiska TRT World och somalisk media. Desinformationen sprids som en bumerang tillbaka till väljargrupper i Sverige, säger Magnus Ranstorp.

Varför röstar inte fler muslimer på Nyans?

Om man betraktar Nyans som ett parti med muslimer i Sverige som sin primära målgrupp är dess framgångar i valet blygsamma. Enligt Pew Research Centers beräkningar från 2016 är omkring 8,1 procent av Sveriges befolkning muslimer. Mönstret går igen i resten av Europa: trots stora muslimska minoriteter lyser intressepartier för muslimer med sin frånvaro.

Det finns flera tänkbara förklaringar. Kanske bidrar spärregler i val; kanske är intresset helt enkelt svalt bland muslimska väljare. Kanske föredrar personer som vill driva intressepolitik för muslimer att engagera sig i befintliga partier och använda deras strukturer för att få genomslag för sin egen agenda. Metoden kallas entrism, och är enligt Magnus Ranstorp den troligaste förklaringen.

– I Storbritannien har Labour exempelvis en utpräglat antisemitisk falang som använde Palestinafrågan och antisemitism för att mobilisera väljare. Skandalerna i SSU Skåne hösten 2018 visade på liknande tendenser. 

Den som exempelvis vill stoppa vissa åtgärder mot islamism eller hindra publiceringar av Muhammedkarikatyrer behöver dock inte engagera sig partipolitiskt. Ofta kan man nå samma mål genom att demonstrera, opinionsbilda, eller i förekommande fall hota och skrämma.

Magnus Ranstorp: "De kapitaliserar på segregationen"

Både möjligheterna att agera utanför partipolitiken och entrismen har dock försvårats i Sverige de senaste åren, säger Magnus Ranstorp. Flera muslimska friskolor har tvingats stänga på grund av kopplingar till extremism. Politiker som Mehmet Kaplan (MP), Yasri Khan (MP), Ebtisam Aldebe (C) och Omar Mustafa (S) har uteslutits ur sina partier eller blivit föremål för tydliga avståndstaganden. Nyans egen partiledare, Mikail Yüksel, uteslöts ur Centerpartiet med anledning av kopplingar till turkiska Grå vargarna.

Med bakgrund av det är Magnus Ranstorp förvånad att Nyans inte fick fler röster.

– Kanske associeras partiet i alltför hög grad med Turkiet, som Mikail Yüksel kommer ifrån. Muslimer är ju ingen homogen grupp utan en mosaik av olika inriktningar med gott om inbördes konfliktytor.

– Men Nyans har fortfarande lyckats kapitalisera på segregationen och polariseringen i förorten. De kommer att dra lärdomar av valet 2022 och fortsätta kampanja. De har utmanat valresultatet i Göteborg och Yüksel anklagar Malmö för valfusk. Vad det handlar om är att skapa en konfliktyta där Nyans kan fortsätta att odla narrativet att muslimska intressen motarbetas av svensk offentlighet. Jag tror Nyans har fått blodad tand, även om de inte kom in i riksdagen den här gången.

***