Sverigedemokraterna: Här är Åkessons främsta utmanare till partiledarposten

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Vid sidan av – ja, egentligen ingen, är Jimmie Åkesson svensk politiks meste broiler. Han gick med i partiet som 16-åring, blev suppleant i förbundsstyrelsen som 18-åring och tog över som partiledare vid 24. Nästa år har han styrt partiet i 15 år och får, som en person i den sverigedemokratiska partimyllan uttrycker det, gärna fortsätta lika länge till och tangera Alf Svenssons rekord: 31 år vid makten.

– Att ta in ett parti från vildmarken i riksdagen tycks ju ge en extra energi, säger källan.

Eller så är det som den liberala nestorn Janerik Larsson sagt, att det bara är efter Jimmie Åkessons avsked som SD kan nå nya höjder. I så fall står det en annan broiler och stampar i farstun. Redan i mars meddelade partiet att Henrik Vinge, 31, skulle bli gruppledare i riksdagen efter att Mattias Karlsson lämnat och på landsdagarna i Örebro petade han Julia Kronlid från platsen som förste vice partiledare.

– Formellt sett är det ointressant om han är förste eller andra vice, men de är så måna om att göra honom känd som den som ska ta över. Den egna apparaten ska veta det, vilket är särskilt viktigt då han har gått tjänstemannavägen, säger en källa.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

Vinges aktier har stärkts efter tiden som presschef, där han tvingats hantera flera interna skandaler. En möjlig nackdel är att han kommer från Stockholm.

Vanligt är att nya förmågor fostras i partiernas ungdomsförbund. SD-ledningen kickade 2015 ut sitt eget ungdomsförbund, SDU. Efterföljaren Ungsvenskarna står ledningen nära, så pass att de fortfarande inte ens har ett eget organisationsnummer utan står under partiets förmyndarskap. Där finns Vinges kanske främsta hot på sikt: ordföranden Tobias Andersson, 23, från Skövde.

Han är trots ringa ålder redan riksdagsledamot och beskrivs som en person som har lätt att göra politik till kommunikation.

– Tobias reser mycket i valrörelserna och han har folkligheten som är bra att ha, säger en person med insyn.

Ett annat namn som dyker upp i bakgrundssamtal är Aron Emilsson, 29, från västgötska Ale. Han är riksdagsledamot och håller i partiets strategiskt viktiga kulturpolitiska frågor. Men är kanske lite för mycket av en intellektuell kuf, om man frågar folk med inblick i partiets inre.

– Det är oprecisa frågor och då måste man tala mer färgstarkt. Med honom blir det lite byråkratiska formuleringar som inte passar i politiken, säger en källa.

Här är Åkessons främsta utmanare till partiledarposten:

Henrik Vinge 31 år, riksdagen, gruppledare.

Tobias Andersson 23 år, riksdagen, ordförande i Ungsvenskarna.

Aron Emilsson 29 år, riksdagen, talesperson kulturfrågor.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet