Sverkers hemlighet

Text:

Svensk diplomatis Grand Old Man, Sverker Åström, är fortfarande lika engagerad i den utrikespolitiska debatten, trots 92 år fyllda. När vi träffades över en lunch på Grand Hôtels fattigveranda fick jag också bevittna hur han ringde på sin mobiltelefon (en gammal Nokia). Dessutom är han rätt haj på datorer, även om han berättade att det var något förödmjukande att tvingas be unga vänner om hjälp med tekniska prylar.

Hur han kämpat för att få rätt inställning på tv:n och sen glider en yngling in och trycker på en enda knapp och får igång skrället. I denna stund hörs dämpade svordomar från Fokusredaktionens kök. Det är vd Lars Grafström som försöker installera en digital- tv box. Det går rätt så bra. Kanske ligger hemligheten i omega-3, de där nyttiga fettsyrorna som finns i fet fisk. Som lax. Sverker Åström älskar lax. Han åt gravad lax när vi träffades och berättade att han skulle äta ål till middag samma kväll.

Ålen är utrotningshotad men kanske något av det fetaste man kan äta. Sverker avslöjade också att han alltid bjuder på ugnsstekt lax när han har gäster. Undra på att karln är pigg, kry och smart efter en sådan overload av omega-3.