Ännu mer US-dollar till Pakistan

Text:

Efter elfte september utsåg USA Pakistan till sin allierade i regionen. De har bidragit med arton miljarder dollar bland annat för att bygga upp militären – och i dag beslutade utrikesminister Hillary Clinton om ytterligare två miljarder. Men USA-hatet förblir grundmurat.

När hon besökte landet för två månader sen sa hon att amerikanerna måste undra varför »vi skickar så mycket pengar till ett land som inte vill ha dem«.
– USA tror att de kan förändra bilden av sig själva. Men det tror inte jag, insatserna är för kortsiktiga. Antiamerikanismen drivs av en hel medieindustri, säger Ann Wilkens, som i dag är ordförande i Svenska Afghanistanskommittén.

Pakistan har ett alldeles särskilt förhållande till USA. Officiellt är de allierade. Men enligt en färsk undersökning ser fortfarande sextio procent av pakistanierna USA som en fiende. Inte ens katastrofbiståndet efter de massiva översvämningarna under sensommaren på sextio miljoner dollar väntas spela någon roll annat än för att markera närvaro. Det säger Farooq Sulehria, pakistansk journalist boende i Sverige.
– Det hade inte ens hjälpt om de skänkt sextio miljarder. Hatet går djupare än propaganda från fundamentalister. USA:s roll har alltid varit att stödja de militära diktatorerna, de mutar och korrumperar. Nu anfaller de också regelbundet med drönare i jakten på talibaner, attacker som också kräver många civila offer, det i sig göder hat, säger han.

I dag konstaterade dock Hillary Clinton, återigen, att USA "inte har någon viktigare samarbetspartner i kampen mot terrorismen" än Pakistan. Det nya militära ekonomiska stödet läggs till det amerikanska biståndet på 7,5 miljarder dollar under en femårsperiod till Pakistan.

Läs Fokus text om läget i Pakistan i samband med översvämningarna. En text som för övrigt återpublicerades i Officersförbundets tidning.