Att vilja men inte kunna

Text:

Efter en intensiv vecka, både för landets journalister och de väpnade styrkorna, haglar kraven på en snabb upprustning av försvaret. Det är utan tvekan så att resurserna för att hitta främmande ubåtar har minskat sedan 1980-talets återkommande jakter. Johan Anderberg lyfter fram en annan utveckling som är minst lika viktig för att förklara vad det är som händer. Ända sedan de baltiska staterna blev självständiga har Sverige steg för steg utökat sitt ansvar för de nya ländernas säkerhet. Sverige skulle inte lämna sina grannar på andra sidan Östersjön i sticket.  Men den högre säkerhetspolitiska svansföringen har inte backats upp med en motsvarande anpassning av försvarsförmågan. Så länge den ryska flottan låg och rostade sönder i hamn, spelade det inte så stor roll. När spänningen ökar i Östersjöregionen blir det däremot relevant att fråga sig vad de svenska åtagandena egentligen är värda.

Den nya EU-kommissionen blev till slut godkänd av parlamentet, men det var inte den stora utmaningen. Nu handlar det om att rädda unionen från sönderfall. Claes Lönegård porträtterar mannen som har fått det ödesmättade uppdraget.

Finansminister Magdalena Andersson har presenterat sin första budget. Nu börjar jobbet med att försöka knuffa Riksbanken i en annan riktning, skriver Anders Billing.

Jimmie Åkesson är sjukskriven på obestämd tid och i hans ställe kliver helt nya personer fram. Nina Brevinge berättar om en generationsväxling som blir avgörande för partiet.

Glömde jag säga det förresten? Johan Anderberg är nominerad till Sveriges Tidskrifters pris »Årets Journalist«. Den 13 november håller vi tummarna!