Bland Gladmoderater och Gråsossar

Text: Torbjörn Nilsson

Men efter konsultation med vår språkvårdare Hans Strömberg och efter nedanstående pamflett av vår politiske redaktör Torbjörn Nilsson blev beslutet att Fokus går mot strömmen och värnar den lilla bokstaven.

Mona Sahlin och Socialdemokraterna, träffade i lördags Miljöpartispråkrören och Vänsterpartiledaren på socialdemokratiska, alltså Socialdemokraternas, Bommersvik. Det dokument som blev resultat har fått blandade reaktioner i Socialdemokratin. En del tycker det är ett högerinitiativ, andra att det är ett Vänsterinitiativ.

På andra sidan blockgränsen skrattade Gladmoderaten Gunnar Hökmark, när han tillfrågades om dokumentet i samband med ett möte, eller om det var en Moderatkonferens, där liberaler, Centerpartister, nykonservativa och Kristdemokratvateraner möttes. Ja, troligen var det folk både från (M), (FP), (C) och (KD) där.

Det går ändå konstatera att en Toksocialdemokrat som Morgan Johansson knappast är toksocialistisk i sin kritik av det Vänsterdokument som (V), (MP) och (S) enades om, så sosse han är.

Det märkliga, tycker Morgan Johansson, är att de tre partiledarnas slutsatser liksom inte är logiska när de först skriver Gladmoderat och sedan gladmoderat (eftersom det först är substantiv och sedan adjektiv) och sedan Vänsterinitiativ och därefter högerinitiativ (eftersom det första är ett sammansatt ord bildat från ett partinamn medan det andra inte är det). Ett ytterligare problem är ju att ordet Vänsterinititiativ kan få det hela att framstå som att trepartiförslaget bara kommer från Vänsterpartiet, till skillnad från vänsterinitiativ som uppenbarligen kommer från alla tre partierna. Så nu gäller det, grunnar Morgan Johansson, för alla kremlologer att verkligen hålla tungan rätt i munnen. Att alltihopa blir obegripligt för den som inte är lika insatt spelar ju ingen roll.

Nej, tänker Morgan Johansson glatt, har partiledaren – eller Partiledaren, lite beroende på hur man ser på det – sagt sitt så kan man naturligtvis inte göra annat än att följa order. Att säga det självklara till en sådan auktoritet – att förslaget leder till högtyskans återkomst, är ogenomtänkt och inkonsekvent och gör läsningen sjukt mycket svårare - vore ju så himla dumt.

En vänstersosse vill ju inte bli Vänsterpartist, hur mycket han än vet att usla förslag bara passar i papperskorgen.

Det politiska skeendet som beskrivs är helt fiktivt och bara till för att illustrera hur politisk bevakning kan komma att se ut i text i framtiden. Vi hoppas att Morgan Johansson inte tar illa upp för att vi använder hans namn i detta sammanhang.