Bloggbeef: Konsensus eller ej?

Text: Karin Pettersson

I morse satt jag i TV4:s nyhetspanel med Johnny Munkhammar och Göran Greider. Där hävdade jag att det råder bred konsensus i den amerikanska ekonomkåren kring att ett stimulanspaket behövs, och att diskussionen nu handlar om huruvida det är tillräckligt stort eller inte. Jag uttryckte mig visserligen lite slängigt (”alla” ekonomer), men i alla fall.

Johnny Munkhammar håller inte med. På sin blogg skriver han så här, och i ett mejl skrev han ”Du kanske inte har sett helsidesannonsen nedan undertecknad av ett par hundra akademiska ekonomer som inte håller med?”

Nej, jag hade inte sett annonsen. Däremot noterar jag att om man går igenom vilka som varit ordförande i presidentens tunga Council of Economic Advisors, så stöder tre av fem av de som lett rådet under Bush I & II (Ben Bernanke, Gregory Mankiw och Glenn Hubbard) stimulanspaket principiellt. Så även Martin Feldstein, som var ordförande i rådet under Reagan (även om han är missnöjd med utformningen). De har alla invändningar, men principen är man överens om – nu krävs ett stort, federalt stimulanspaket som kan bidra till att få hjulen att snurra. Standardargumentation går ungefär som på Wall Street Journals ledarsida idag. Slutsatsen? Undantagstillstånd råder i USA, det är de flesta ekonomer överens om, från höger till vänster. Utom Johnny Munkhammar.