Den svenska hetsjakten

Text: Martin Ahlquist

Minns ni när det i Sverige pågick en hetsjakt på utsatta människor? Nej, jag pratar inte om judar på 1930-talet, psykiskt sjuka på 40-talet eller homosexuella på 50-talet. För bara 20 år sedan – de flesta av oss minns det – kunde man höra både läkare och politiker föreslå att hiv-smittade borde deporteras till en avlägsen ö eller tvångstatueras. Sedan kom bromsmedicinerna och det tystnade om både smittan och förföljelserna. Men hiv/aids är inte på något sätt ett avklarat kapitel, som veckans huvudreportage tydligt visar. Trots bromsmedicinerna är det i dag fler som utvecklar aids än på tio år. Återigen krävs krafttag för att stoppa smittspridningen.

Men hur undviker vi en upprepning av övertrampen? En beprövad metod är att göra upp med historien. Ikeas grundare [[Ingvar Kamprad]] har offentligt rannsakat sig själv för sina nazisympatier i ungdomen, flera av dem som hyllade kommunistiska förtryckarregimer har gjort detsamma.
Ni är välkomna ut i rampljuset ni med, ni som uppmanade till förföljelse av de hiv-smittade. Till sist kan vi konstatera att fokus.se är Sveriges fjärde bästa mediesajt, enligt Internetworld.