Det grönskar

Text:

När miljövänner talar sig varma för lokalproducerade grödor är det sannolikt inte cannabis de avser. Men så har det blivit. I avlägset belägna gårdar växer det så det knakar och Sverige har, enligt samstämmiga bedömare, blivit självförsörjande på de torkade växtdelarna som kallas marijuana. Samtidigt krackelerar den hårdnackade svenska inställningen att marijuana ska jämställas med andra olagliga droger. För 10–15 år sedan var det en stor skandal om det uppdagades att en minister hade rökt på. I dag bedöms en sådan försyndelse som lindrigare än att ha skolkat från tv-licensen. I övriga Europa går utvecklingen snabbt. Land efter land lättar på lagstiftningen. Hur länge klarar Sverige att stå emot trycket? I veckans huvudreportage granskar vi det alltmer socialt accepterade knarket.

Efter att Fokus berättat att bara 17 procent kände till att det är val till EU-parlamentet i juni, blev det ordentlig fart på både politiker och medier. Vi fortsätter vår valbevakning med en fyllig valguide där vi som ännu inte har klart för oss var partierna står i olika frågor kan få vägledning.

I  förra veckans nummer puffade jag, i den här spalten, för vår granskning av rättssäkerheten i asylärenden. Men jag var lite tidigt ute. Artikeln finns i detta nummer på sidan 14.