Diplomaten och skandalen

Text:

NSA:s Edward Snowden, tobaksbolaget Brown and Williamsons forskningschef Jeffrey Wigand, Enron-chefen Sherron Watkins och på sätt och vis Watergateaffärens »Deep Throat«.

Och så nu Anders Kompass, svensk och anställd av FN i Genève, som valde att inte titta bort, att inte ignorera, att inte tystna när rapporten landade på hans bord. En rapport som beskrev hur FN-soldater misstänks ha våldtagit unga pojkar i Centralafrikanska republiken. Åtta månader efter att Kompass sett till att informationen nått den franska FN-ambassadören (flera av de misstänkta soldaterna kom från Frankrike) stängs han av från sitt jobb. När tidningen The Guardian avslöjar avstängningen rullas skandalen upp: först och främst de vidriga övergreppen men också hur FN försöker stoppa besvärande läckor. Vem är då Anders Kompass som trotsade denna tystnadens kultur inom världsorganisationen? Anders Sundelin har gått flera år tillbaka för att ta reda på svaret.

Den svenska kulturmansdebatten – med Karl Ove Knausgård, Stig Larsson och Ebba Witt-Brattström i det främre ledet – har i vissa stycken varit rätt uppiggande med sina stundtals svulstiga påhopp och sylvassa stick. Och det finns klara likheter med den debatt som rasade i USA efter att Jamaica Kincaid gett ut sin senaste bok »Se nu då«, som kommer på svenska i sommar. Stefan Westrin förklarar vad som kan hända när man har svårt att hålla reda på skillnaden mellan biografi och fiction.

Förra veckan publicerade vi för tionde året i rad Bäst att bo, en rankning över Sveriges 290 kommuner. Listan presenterades och debatterades i samband med ett seminarium. Allt om listan, fler reportage och mycket mer är samlat på fokus.se. Hela seminariet och debatten kan dessutom ses på SVT Forum.

Trevlig läsning!