Urspårade högheter

Text:

När prins Carl Philip förra helgen körde av racerbanan på Knutstorp rattade han i sladdspåren av en fin tradition av kungliga avåkningar.

För över sextio år sedan dånade prinsens farfars farfar, den fartglade kung Gustaf V, och hans jaktsällskap av vägen strax söder om Stockholm. När en Esso-mack strax efteråt öppnade i närheten döptes den av sin ägare till Kungens kurva. I dag heter hela området så.

V-Gurras barnbarnsbarn, kung Karl XVI, har också krockat sig in i kartboken. Sommaren 2005 körde han rakt in i en tvärbromsande bil mitt i en rondell i Norrköping. Platsen fick snabbt namnet »Kungens karusell« och Norrköpings kommun insåg pr-värdet och smyckade rondellen med en tre meter hög kungakrona.

Svenska kungahuset är inte ensamma om att vingla på vägen. Även utländska kungligheter har kört av banan. I alla fall bildligt.

Hela vägen ner i diket körde lillprins Harry av England när han för något år sen kom till en temafest iklädd en naziswastika på armbindeln.

Men också utländska kungahus på statsbesök här i Sverige får se till att hålla i ratten. Bokstavligen. Kortegen med Jordaniens kung Abdullah II och drottning Rania krockade på Essingeleden redan på väg från Arlanda till mottagningsceremonin på Slottet.

Prins Carl Philip är den förste svenske racerföraren ur kungasläkten Bernadotte sedan motorprins Bertil åkte Bugatti på 1930-talet under pseudonymen monsieur Adrian. Kanske dags att även Carl Philip skaffar sig en pseudonym. Monsieur Speedy?