En av er

Text:

Jag minns med glasklar tydlighet den där vårdagen för tio år sedan när finansmannen Johan Björkman plötsligt sa: »Vi kör!« Jag önskar innerligt att Johan hade fått vara med och se vad han sådde fröet till när han garanterade finansieringen av ett svenskt nyhetsmagasin. Ett fullständigt galet projekt, enligt förståsigpåare.

Olyckskorparna tystnade en efter en, och i dag har Fokus, tack vare trogna läsare och enastående medarbetare, en självklar plats på den svenska mediekartan. Bäst har juryn för Årets Tidskrift uttryckt det när Fokus 2013 vann utmärkelsen: »… det här är en redaktion som brinner för att varje vecka göra sina läsare lite smartare«.

Att leda en sådan redaktion är det största privilegium man kan få. Men tio år är en lång tid och jag har kommit till insikten att jag, men framför allt tidningen, är mogen för en förändring.

Så vad händer med er Fokus nu? Ja, det ska bli spännande att se. En sak vet jag dock säkert. Den där redaktionen som är besatt av att ge er den bästa fördjupande journalistiken kommer att fortsätta vara det. Och jag är fullständigt övertygad om att Fokus kommer att fortsätta hitta nya läsare och växa både i storlek och betydelse.

Självklart finns det väldigt mycket jag kommer att sakna när jag nu lämnar Fokus. Men det finns en sak som jag faktiskt ser fram emot – för jag ska erkänna att jag har varit avundsjuk på er läsare. Att få gå fram till hallgolvet, plocka upp tidningen och med nyfikenhet bläddra igenom och se vad redaktionen hittat på den här veckan, vilka kluriga vinklar de valt och hur de tänker göra mig lite smartare just den här fredagen. Som chefredaktör har man ju redan läst varenda rad innan tidningen går i tryck. Nu är även jag en Fokusläsare. Nu är jag en av er.

Tack för tio fantastiska år.