En försiktig spelare

Svenska pensionssparare borde gräma sig åt att en sanslös kursresa har gått dem förbi.

Text:

Lika bra att lägga korten på bordet! Förresten en ovanligt träffande metafor just här, bekännelsen gäller nämligen att jag äger aktier i kasinobolaget Evolution Gaming. Inte nog med det, jag är dessutom bekant med de båda grundarna genom min käresta, som känt dem sedan studieåren. Ni kan läsa fortsättningen med det mått av salt ni finner lämpligt. Eller sluta här.

Härom kvällen satt jag hur som helst och redigerade Emanuel Sideas artikel om EVO (bolaget kallas så på börsjargong). Då kom nyheten: Jens von Bahr och Fredrik Österberg sålde en knapp sjättedel av sitt innehav. För det fick de 6,6 miljarder kronor att dela på. Dagen efter toppade EVO börsens förlorarlista, aktien rasade drygt 13 procent. Marknaden gillar inte när huvudägare säljer eftersom den misstänker att dåliga nyheter är på väg. Eller åtminstone att aktien inte har mer att ge. Så kan det vara. Men är inte alltid.

I november 2017 sålde von Bahr och Österberg också aktier i betydande mängd. De kammade hem 1 miljard kronor och även då kollapsade kursen. Jag minns detta eftersom jag gjorde min egen futtiga investering strax innan och blev lite konfunderad när grundarna sålde. Men eftersom jag inte är någon daytrader – snarare en yeartrader – lät jag posten ligga. Sedan dess har aktiekursen tolvfaldigats. Om von Bahr och Österberg hade väntat tills i dag hade de fått över 12 miljarder. Fast om jag känner dem rätt grämer de sig inte utan gör i stället det rimliga; gläder sig över att innehavet de har kvar är värt 32 miljarder.

Några som däremot borde gräma sig är Sveriges pensionssparare. För Evolutions sanslösa kursresa har gått dem förbi. Första AP-fonden dyker upp på plats 15 i ägarförteckningen. Därutöver finns bara Skandia med på topp-20-listan. I stället har amerikanska och norska sparare varit med på börsfesten. Svenska fondsparare har fått hålla till godo med jämnstora H&M som har alla de stora bankerna och livbolagen med i ägartoppen.

Själv är jag i alla fall glad och nöjd. Och jag säljer inte mina EVO den här gången heller.

Text: