En läkare utan gränser

Text:

AT, ST, överläkare, kanske klinikchef och nationell expert på något specifikt kirurgiskt ingrepp. Men han valde i stället att viga sitt liv åt att hjälpa dem som är allra mest utsatta, var de än finns i världen. Han har själv rest till de allra vidrigaste krigsskådeplatserna, till ruinerna efter naturkatastrofers framfart och till extremt smittsamma epidemier. Till de ställen där människors drömmar om en bättre värld brutalt krockat med verkligheten. Han har också gett andra möjlighet att bidra. Läkare utan gränser i Sverige samlar varje år in hundratals miljoner till katastrofhjälp och många svenska läkare och sjuksköterskor går i dag i hans fotspår. Johan von Schreeb är Årets svensk 2014 och Nina Brevinge har porträtterat honom.

Att Anna Kinberg Batra skulle föreslås som ny partiledare för moderaterna var minst sagt väntat. Men sen då? Nina Brevinge och Ida Ölmedal berättar om ett parti som var helt inställt på fyra år av behövlig förnyelse och som nu yrvaket måste formera styrkorna inför ett nyval.

Klas Eklund skriver på Signerat om den urstarka ekonomiska position som Sverige befunnit sig i men som nu bit för bit rasar samman i avsaknaden av en handlingskraftig regering.

Även Malte Persson analyserar, på Sista ordet, det politiska läget. Fast han tar hjälp av Shakespeare. I Macbeth-scenariot förutsäger tre häxor på en ledarsida en socialdemokratisk minoritetsregering med borgerligt stöd. Vad som händer i Hamlet-scenariot kan ni kanske räkna ut.

På kulturen skriver Ylva Herholz om den tyska kultpoeten Unica Zürn. Inte hört talats om henne? Det hade inte jag heller, men det är just detta som är vår kulturredaktör Elsa Westerstads kall. Att välja ut det du inte visste att du ville läsa och få dig att känna dig lite smartare.

Trevlig läsning!